9 lucruri la care nu se gândesc cuplurile fericite

Este destul de uşor să complici o situaţie mai mult decât este deja. Când vine vorba de relaţii, cel mai simplu este să-ţi schimbi modul în care gândeşti despre acestea, în loc sa tot încerci să schimbi relaţia în sine. Exact despre asta vreau să vorbesc în acest articol. Ştiu, este mai simplu să vorbim despre ceilalţi şi despre problemele lor, însă dacă vrei să şi faci ceva în privinţa dificultăţilor cu care te confrunţi, atunci este important să porneşti de la tine.
. (pixabay.com)
Vlad Negrilă
19.03.2016

Dacă observi că relaţia în care te afli acum nu merge într-o direcţie prea bună, asta înseamnă că a sosit momentul să scapi de anumite gânduri pe care le ai şi care ar putea contribui la acest lucru. Mai jos ai nouă astfel de gânduri:

1. Este mai simplu dacă mă închid în mine şi nu spun cum mă simt

Astăzi este ziua potrivită în care să-i spui celuilalt ceea ce ai să-i spui. Împărtăşeşte-ţi sentimentele în mod deschis cu jumătatea ta chiar acum, fie că sunt pozitive sau mai puţin pozitive.

Dă-ţi seama că, mai devreme sau mai târziu, oameni importanţi din viaţa ta vor pleca din această lume. Evită să te sfieşti sau să ocoleşti conversaţii importante pentru că te simţi ciudat sau nu te simţi confortabil să pui lucrurile pe masă. Evită să înveţi această lecţie într-un mod dureros. Exprimă-ţi sentimentele faţă de celălalt şi spune-i ceea ce vrei să-i spui. Niciodată nu ştii când vine momentul în care pierzi această oportunitate pentru totdeauna.

2. N-am timp astăzi

Dacă îţi neglijezi relaţia, cu timpul veţi avea amândoi de suferit. Aşa că dă-ţi seama că ziua de astăzi nu se mai întoarce niciodată. Fii o gură de aer proaspăt, un prieten de nădejde, fii acolo pentru cel care contează cel mai mult în viaţa ta. Ia-ţi din timp şi fă diferenţa într-un mod pozitiv. Fă ceva care să-l încurajeze pe celălalt să zâmbească şi să aibă o zi mai frumoasă. Făcând asta, nu doar că-l ajuţi, ci contribui şi la relaţia voastră în ansamblu.

3. Relaţia pe care o am acum, îmi va rezolva toate problemele

Una din legăturile cele mai strânse pe care le ai este cea cu tine însuţi. Cu ideile, valorile şi convingerile pe care le ai. Dacă nu te simţi confortabil în pielea ta, cu propriile idei şi valori, când eşti pe cale să intri într-o relaţie, atunci probabil că nu eşti pregătit pentru acea legătură. Este destul de dificil să dezvolţi o relaţie de calitate cu cineva, până când nu ai făcut mai întâi acest lucru cu tine însuţi. La fel cum nu prea eşti în măsură să înveţi pe altcineva ceva, până când nu ai înţeles cum stau lucrurile.

Mai întâi învaţă să trăieşti în armonie cu tine însuţi, înainte de a face pasul spre o relaţie şi aşteptându-te ca aceasta să-ţi aducă fericire şi împlinire.

4. Nu-i nevoie să iert…

Cine a spus că răzbunarea este dulce nu cred că ştie ce înseamnă să ierţi cu adevărat pe cineva.

Aminteşte-ţi că a ierta nu se referă doar la relaţia actuală, ci şi la relaţiile din trecut care nu s-au terminat prea bine. Da, ai citit bine, este important să ierţi şi ceea ce s-a întâmplat în trecut. Nu-i nevoie să-ţi placă ceea ce s-a întâmplat, nu-i nevoie să fii prieten bun cu acea persoană, nu-i nevoie să petreci timp cu ea, însă este indicat să o ierţi. Să laşi deoparte sentimentele negative şi să laşi în trecut ceea ce este în trecut.

Dacă alegi să nu ierţi, te forţezi să cari cu tine întâmplările negative prin care ai trecut, aducându-le în relaţia în care eşti sau în cea în care vei fi. Astfel, făcând asta, construieşti aceeaşi fundaţie şubredă care s-a mai dărâmat o dată.

5. Eu ar trebui să fiu centrul universului tău şi tu centrul universului meu

O relaţie devine frumoasă atunci când cei doi acceptă trecutul celuilalt, se susţin unul pe altul în ceea ce face fiecare în viaţa de zi cu zi şi îl încurajează pe celălalt în ceea ce vrea să facă, fără să încerce să-l controleze sau să-i spună ce şi cum să facă. Aşa că nu te grăbi să intri într-o relaţie. Observă-l pe cel de lângă tine şi fii sigur că este cineva care te încurajează să te dezvolţi, care nu se agaţă emoţional de tine, care îţi va oferi libertatea de a ieşi în lume şi care are încredere în tine că te vei întoarce. Când întâlneşti o astfel de persoană, aminteşte-ţi să o tratezi la fel.

Cred că în asta constă o relaţie autentică, o relaţie pentru care merită să aştepţi.

6. Voi face orice este nevoie pentru ca celălalt să mă placă

Din dorinţa de a fi acceptaţi şi plăcuţi de cei din jur, încercăm să arătăm lumii că nu avem niciun defect. Însă lucrurile devin destul de complicate atunci când vrem să-l mulţumim pe cel de lângă noi, încercând să ne transformăm într-o altă persoană. Să ţii la cineva nu înseamnă să devii altcineva.

Frumuseţea vine din personalitatea ta unică, cu momentele tale de vulnerabilitate, sinceritate, stări emoţionale complexe şi alte comportamente imperfecte. Atunci când iei decizia să fii tu însuţi, în loc să încerci să fii mereu perfect, atunci laşi relaţiile autentice să apară în viaţa ta. Astfel, partenerii cuplurilor fericite ajung să se accepte unul pe celălalt exact aşa cum sunt. Nu are niciun sens să-ţi pui o mască. Este doar o chestiune de timp până când masca va cădea. Aşa că, dă-ţi seama că a fi tu însuţi este cea mai bună variantă.

7. Într-o relaţie de calitate lucrurile sunt mereu uşoare, simple şi confortabile

Nici pe departe! O relaţie de calitate necesită muncă, sacrificiu şi câteodată, să laşi de la tine. Relaţiile adevărate şi de calitate nu se bazează pe a-i fi alături celuilalt atunci când este bine şi confortabil, ci şi atunci când lucrurile nu merg, când celălalt suferă, când treceţi prin furtuni emoţionale, etc. Chiar dacă nu poţi şti cu adevărat prin ce trece celălalt, poţi să-i fii alături şi să empatizezi cu el, până când soseşte clipa în care îţi zâmbeşte din nou.

8. Ar trebui să se schimbe pentru mine

Printre cele mai mari greşeli pe care le-ai putea face este să crezi că nu există decât un singur mod corect de a vorbi, a asculta, a avea o conversaţie sau de a avea o relaţie frumoasă.

Ne place să fim apreciaţi exact aşa cum suntem. Câteodată încercăm să modelăm pe celălalt să fie exact cum credem noi că ar trebui să fie, în funcţie de ceea ce avem noi nevoie. Însă aceste acţiuni şi moduri de a-l vedea pe celălalt, nu aduc niciun beneficiu nici nouă, nici celeilalte persoane. Ajungi până la urmă să fii dezamăgit, deoarece ceea ce-ţi doreşti nu coincide cu ceea ce primeşti. Dacă ţii cu adevărat la cel de lângă tine, lasă-l să fie el însuşi, fără să încerci să-l schimbi conform viziunii tale. Altfel, vei ajunge să-ţi placă de celălalt doar atunci când vezi în el reflexia modului tău de a fi.

9. Orice relaţie dificilă are o soluţie şi ar trebui să rămânem împreună orice s-ar întâmpla

Ştiu că nu sună prea bine însă sunt situaţii în care două persoane pur şi simplu nu sunt făcute una pentru cealaltă. Iar asta este ok. Mai bine să fii singur decât într-o relaţie în care trebuie să-ţi sacrifici mai mereu fericirea şi respectul de sine.

Chiar dacă nu ajungi să fii împreună cu cineva pe termen lung, cred că nicio relaţie nu poate fi numită un eşec, pentru că din fiecare astfel de întâmplare poţi să distilezi o lecţie care merită învăţată. Câteodată te dezvolţi şi te schimbi, altădată accepţi lucrurile aşa cum sunt şi mergi mai departe. Fă lucrurile cât de bine poţi şi evită să te extenuezi încercând să repari ceva ce nu poate fi reparat.

Când cineva pleacă din viaţa ta, este important să te şi detaşezi emoţional de ceea ce a fost. Pentru că în sinea ta ştii că evenimentul prin care treci nu este un sfârşit, ci un nou început. Doar înseamnă că rolul pe care ar fi trebui să-l aibă în povestea vieţii tale, a luat sfârşit, în timp ce călătoria ta continuă...

Concluzii

O relaţie de calitate nu doar “se întâmplă”, ci are nevoie de timp, răbdare şi două persoane care îşi doresc cu adevărat să lucreze împreună pentru a crea ceva frumos şi armonios. O relaţie fericită nu constă doar în a râde împreună când lucrurile merg uşor, ci şi de a fi hotărâţi să treceţi prin momentele dificile.

În cele din urmă, cuplurile fericite gândesc evenimentele prin care trec cu o minte limpede, colaborează în mod conştient când vine vorba de tot felul de situaţii şi nu lasă aşteptările sau negativitatea să le stea în calea călătoriei pe care o au de parcurs împreună.

Printre surse: marcandangel.com, lifehack.org şi lifehacker.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor