7 moduri prin care să te eliberezi de programul supraîncărcat
alte articole
Însă dacă stai şi te gândeşti, această stare în care eşti mai tot timpul ocupat cu ceva, aduce cu adevărat ceva pozitiv în viaţa ta? Probabil că nu prea. Adevărul este că am devenit foarte ocupaţi. Prea ocupaţi. Însă lucrurile pot să stea altfel şi nu în felul acesta. Să fii ocupat nu este ceva inevitabil.
Fiecare dintre noi poate face anumite lucruri în mod intenţionat pentru a se elibera de programul supraîncărcat. Ia în considerare următoarele 7 moduri prin care poţi să faci exact acest lucru:
1. Mai mult nu înseamnă neapărat mai bine
Lucrurile pe care le deţinem ne pot ocupa mai mult timp şi energie decât ne dăm seama. Periodic trebuie le curăţăm, să le organizăm şi să le menţinem într-o stare cât mai bună. Evident, cu cât avem mai multe lucruri, cu atât este nevoie să investim mai mult timp. Asta dacă nu luăm decizia să le lăsăm pe toate undeva să se pună praful pe ele. Caută să deţii cât mai puţine lucruri. Astfel vei avea la dispoziţie mai mult timp.
2. Cuvântul “nu” îţi poate oferi libertatea de care ai nevoie
Este destul de dificil să reuşeşti să duci până la capăt un anumit obiectiv, dacă tot îţi ocupi timpul cu tot felul de lucruri. Acum a sosit momentul să-ţi dai seama de valoarea cuvântului “nu”. Atunci când înveţi să spui “nu” acelor lucruri mai puţin importante, acest lucru în sine îţi va oferi mai multe ferestre de timp pe care să le utilizezi pentru activităţile importante şi care aduc o valoare adăugată în viaţa ta.
3. Construieşte-ţi mici intervale de timp în care îţi aloci timp şi spaţiu pentru tine
Când vine vremea prânzului, fă-ţi timp ca să poţi mânca. Dimineaţa, ia-ţi un pic de timp şi spaţiu pentru a sta în linişte, înainte de a-ţi începe ziua, ca să petreci puţin timp singur cu gândurile tale sau poate chiar să meditezi. Utilizează într-un mod inteligent pauzele pe care le ai la muncă sau între proiecte. Începe cât mai curând să-ţi creezi aceste mici momente în care îţi acorzi spaţiu şi timp în zilele în care de obicei eşti ocupat.
4. Dă-ţi seama că a avea un program supraîncărcat este o alegere
Este o decizie pe care o ia fiecare dintre noi. Nu suntem niciodată obligaţi să trăim un stil de viaţă aglomerat. Cred că primul şi cel mai important pas pe care-l putem face pentru a deveni mai puţin aglomeraţi este să ne dăm seama că noi suntem responsabili de acest program supraîncărcat. Noi am ales asta. Nu-i nevoie să avem o viaţă aglomerată.
5. Apreciază şi planifică momentele în care să te odihneşti
Unul din motivele pentru care mulţi dintre noi îşi menţin agende încărcate este acela că nu ne dăm seama cât de importante sunt perioadele de odihnă. Perioadele de relaxare mentală îţi aduc doar beneficii din punct de vedere fizic şi mental. Alege o zi pe săptămână în care să te odihneşti şi în care să-ţi petreci timpul cu persoanele care sunt importante pentru tine. În mod intenţionat, planifică-ţi o astfel de zi. Iar după ce faci asta, ţine cu dinţii de ea orice s-ar întâmpla.
6. Evită să mai consideri că a fi supraîncărcat este un lucru foarte bun
Să ai un program plin ochi de activităţi nu-i ceva cu care să te mândreşti. De fapt, dacă ai planificate activităţi care nu fac nimic altceva decât să-ţi consume aiurea timpul şi energia, acest lucru te poate limita destul de mult. Este ok să nu fii mereu ocupat. Repetă şi tu acest lucru: Este ok să nu fii mereu ocupat.
7. Reprioritizează-ţi priorităţile
Caută să alegi cât mai bine modul în care îţi prioritizezi timpul şi energia pentru acele lucruri care sunt importante pentru tine. Dacă este nevoie, stai din nou cu tine şi gândeşte-te care sunt acele lucruri care contează cel mai mult pentru tine şi pe care le ai de oferit acestei lumi. Apoi, împarte-ţi timpul în primul rând în funcţie de acestea. Un program supraîncărcat, în esenţa sa, nu este nimic altceva decât o prioritizare a timpului ţinând cont de criteriile nepotrivite şi mult prea puţin importante.
Concluzii
Un program supraîncărcat nu-i nevoie să definească cine eşti tu. Să ai un program mai aerisit este posibil. Este ok să fii fericit şi să ai o viaţă aşezată şi calmă. Nu-i aşa că acest lucru ar suna foarte bine dacă s-ar întâmpla în viaţa ta chiar acum?
Printre surse: marcandangel.com, lifehack.org şi lifehacker.com