Cum să fii o sursă de inspiraţie pentru ceilalţi

Michael Jordan - conducatorul echipei Chicago Bulls in anii 90 in sase campionate si detinatorul a 72 de meciuri castigate in sezonul 1995 - 1996. (Jim Rogash / Getty Images)
Vlad Negrila
23.11.2014

Ţi s-a întâmplat să priveşti cu admiraţie o persoană sau o anumită calitate a acesteia care te inspiră? Există anumite trăsături specifice ale caracterului unui om care-l fac să-i inspire pe cei din jur. Sunt câţiva paşi pe care şi tu poţi să-i faci astfel încât să trezeşti acele calităţi şi în tine. Iată cum:

Fructifică-ţi pasiunea

Să-i inspiri pe alţii nu este un lucru simplu. Seminariile motivaţionale care au mii de oameni au un impact real de lungă durată pentru un număr de persoane destul de mic. Dacă te uiţi la cifre s-ar putea să fii cam descurajat dacă speri să-i inspiri pe ceilalţi făcând ceva ce nu-ţi place să practici cu toată inima.

Dacă totuşi îţi place cu adevărat să faci ceva, nu te va interesa cât de mult reuşeşti să-i inspiri pe ceilalţi pentru că tu continui să fii perseverent indiferent dacă de multe ori nu obţii ceea ce-ţi doreşti. Atunci când oamenii se îndoiesc de tine şi când râd de greşelile tale, vei continua să faci ceea ce-ţi place pentru că eşti pasionat de acel lucru.

Vei continua să-ţi urmezi pasiunea indiferent cât de multe lecţii trebuie să înveţi atunci când nu-ţi iese aşa cum te aşteptai? Îi vei inspira pe ceilalţi chiar şi atunci când nu ţi-a ieşit din prima? Care-i pasiunea ta?

Gândeşte la nivel global

După ce stabileşti o fundaţie a pasiunii tale, gândeşte-te la impactul pe care-l ai la o scară mai mare. Câţi oameni poţi să inspiri având în vedere domeniul în care eşti specializat? Care sunt modalităţile prin care poţi mări impactul pe care-l ai? Caută să inspiri sute de persoane nu doar una singură.

Gândeşte la nivel global nu numai atunci când vine vorba de a-i inspira pe ceilalţi, ci observă şi impactul pe care-l ai asupra fiecărei persoane. Caută să inspiri în mai multe domenii ale vieţii şi nu doar într-unul. Dacă te gândeşti la impactul pozitiv pe care ai putea să-l ai, acest lucru în sine îţi va oferi o ocazie mai bună să-ţi laşi amprenta în viaţa cuiva. Când promovezi 100 de moduri prin care să te schimbi şi să te echilibrezi şi cel care te urmăreşte adoptă unul dintre ele, atunci practic l-ai ajutat.

Lasă pasiunea să se vadă

Pasiunea este un ingredient indispensabil pe care trebuie să fii dispus să-l exprimi dacă vrei să-i ajuţi pe ceilalţi cu adevărat. Este destul de dificil să-i inspiri pe alţii atunci când eşti plictisitor. Când îţi exprimi pasiunea într-un mod evident, acest lucru este contagios pentru că oamenii din jurul tău încep să devină curioşi. Vor începe să se întrebe care-i motivul pentru care îţi place atât de mult ceea ce faci. Iar în mod natural vor veni acele persoane care vor investi timpul necesar pentru ca să înţeleagă care sunt acele elemente din ceea ce faci ce generează acest entuziasm în tine.

Oferă o mână de ajutor

O parte frumoasă atunci când îi inspiri pe ceilalţi este să nu fii interesat doar de ceea ce faci tu, ci să-i recunoşti pe cei care te consideră un exemplu şi care fac ceea ce faci tu şi să-i observi cum se dezvoltă şi se schimbă. Împărtăşeşte-ţi poveştile prin care ai trecut, învaţă-i lucruri pe care tu le-ai învăţat în timpul călătoriei tale, vorbeşte despre victoriile şi lecţiile prin care ai trecut şi întreabă-i despre progresul pe care l-au făcut până acum. Ajută-i să evite greşelile pe care le-ai făcut tu şi menţine-ţi mereu o perspectivă pozitivă atunci când vorbiţi despre viitorul lor progres.

Evoluează continuu

Fii constant în acţiunile pe care le faci, în informaţii şi standarde morale. Dacă îţi schimbi în mod constant metodele, interesele şi domeniul în care speri să-i inspiri pe ceilalţi, s-ar putea să nu ai parte de succes. Oamenii vor să vadă şi să asocieze ideile tale cu un plan concret pe care să-l poată urma. Când spui o poveste într-un mod captivant, acest lucru îţi permite să reproduci o experienţă din trecut astfel încât îi ghidezi şi-i inspiri pe ceilalţi.

Menţine-ţi o gândire pozitivă

În timpul procesului în care îi inspiri pe ceilalţi, îşi vor face apariţia provocările şi negativiştii. Menţine-ţi o gândire pozitivă, treci peste eşecurile din trecut şi dă dovadă de o fire optimistă faţă de alte persoane indiferent de circumstanţe. Acest lucru îţi va menţine mintea orientată către soluţii, nu doar către probleme. Îndoiala este un virus care se împrăştie repede şi dacă cineva poate vedea la tine chiar şi foarte puţină, poţi distruge cu uşurinţă orice influenţă pozitivă pe care-ai avut-o asupra unei persoane.

Printre surse: marcandangel.com, lifehack.org şi lifehacker.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor