7 aspecte pe care ar trebui să insişti, indiferent ce spun ceilalţi
alte articole
Ajungând în momentul prezent, gândindu-mă la lucrurile pe care le fac acum, îmi dau seama că acestea sunt în acord cu lucrurile care sunt importante pentru mine. Dacă la un moment dat când mă trezeam, nu aveam chef de ceea ce aveam de făcut şi nu-mi venea să mă dau jos din pat, acum, imediat ce deschid ochii dimineaţa, sunt bucuros să trec la treabă. Asta pentru că am ales să-mi concentrez atenţia pe lucrurile care sunt cu adevărat importante pentru mine.
Îţi spun toate acestea pentru că ştiu că viaţa poate deveni destul de haotică câteodată. Uneori devine atât de aglomerată încât uităm cât de important este să cântărim deciziile pe care le luăm, cu ceea ce este important pentru noi şi mai puţin să ascultăm ceea ce cred cei din jur că “ar fi bine” pentru noi. Vestea bună este că poţi să schimbi aceste lucruri dacă îţi doreşti asta, indiferent de vârstă.
La fel cum eu mi-am schimbat modul în care gândesc, cunosc multe persoane care au făcut acelaşi lucru. De aproape 10 ani de când am intrat prima dată în contact cu Programarea Neuro-Lingvistică, am văzut oameni de toate vârstele dându-şi voie să-şi schimbe modul în care gândesc într-un mod pozitiv, care să-i ajute atât pe ei cât şi pe cei din jurul lor.
Cum am reuşit să facem asta? Am insistat şi persistat în a face aceste schimbări. Mai presus de toate, lucrul de care este important să-ţi aduci aminte este că fericirea depinde de tine şi că sunt unele lucruri în viaţă în care este bine să fii persistent şi să insişti, indiferent dacă sunt persoane care “ştiu ele mai bine”. De exemplu, poţi să:
1. Insişti în a-ţi prioritiza priorităţile
Scopul este motivul pentru care pleci într-o călătorie. Faptul că ştii de ce îţi doreşti acel scop, va juca rolul scânteii care-ţi va lumina drumul. Fără să ştii de ce faci ceea ce faci, este aproape imposibil să progresezi. Cei mai trişti şi haotici oameni pe care i-am întâlnit sunt cei care nu au un scop anume în viaţă, ceva de care să fie pasionaţi şi nici nu ştiu de ce fac ceea ce fac, acum în viaţa lor. Având un scop de care să fii pasionat vei ajunge să ai un sentiment de satisfacţie. Fără să ai acest lucru, vei avea parte de momente de fericire temporară pentru că nu se află nimic semnificativ în spatele acţiunilor tale. Aşa că, aminteşte-ţi mereu: dacă nu poţi să faci ceva cu dedicare şi pasiune ştiind de ce faci ceea ce faci, atunci ieşi din acea situaţie şi prioritizează-ţi priorităţile. Dacă există un anumit moment în timp în care să iei decizia de a-ţi urma scopul care te pasionează, vreau să ştii că acel moment este acum.
2. Insişti pe a te dedica scopurilor importante
Câteodată sunt momente în care ai atât de multe lucruri de făcut, încât munca pe care o depui depăşeşte cu mult 8 ore pe zi. Asta pentru că după ce ştii de ce faci ceea ce faci, următorii paşi constau în a te pune pe treabă. Să nu te miri dacă observi că este nevoie de multă determinare, muncă dificilă şi efort intens. Unele proiecte necesită astfel de etape. Partea bună este că până la urmă situaţiile dificile trec, lăsând în urmă o experienţă valoroasă din care să înveţi şi pe care să o dai şi altora. Aşa că dă o şansă reală scopurile care sunt importante pentru tine şi oferă-le dedicarea pe care o merită.
3. Insişti pe a fi stăpân pe deciziile pe care le iei
Celor mai mulţi dintre noi nici măcar nu ni se menţionează ideea de a ne căuta scopul în viaţă. S-ar putea ca nici măcar să nu fim conştienţi că am avea unul. Într-un mod ciudat, suntem încurajaţi să credem că viaţa noastră ar trebui să se conformeze aşteptărilor celor din jur, că ar trebui să ne găsim împlinirea şi fericirea exact în acelaşi mod în care şi le-au găsit ei. În loc să fim învăţaţi să ne uităm în interior şi să ne întrebăm cine suntem şi cu ce putem contribui în această lume, ni se îndreaptă atenţia către ceilalţi pentru a primi aprobarea lor. Astfel, suntem învăţaţi să trăim o versiune a vieţii noastre aşa cum o vede altcineva. Asta înseamnă că în fiecare zi avem aşteptările, convingerile şi reacţiile pe care le considera altcineva ca fiind potrivite.
Apoi soseşte ziua în care vrei să ieşi din aceste tipare şi când reuşeşti să faci asta, observi că multe din lucrurile pe care ai fi vrut să le faci, sunt undeva pe un plan îndepărtat, pentru că cei din jur cât şi tu erai convins că ceea ce doreai să faci era undeva departe de tine şi că nu putea fi realizat. A sosit momentul să laşi deoparte acele idei şi să dai o şansă sinceră lucrurilor să se întâmple. Da, ai nevoie de curaj pentru a ieşi din locul unde eşti acum şi pentru a deveni cea mai bună versiune a ta
4. Insişti pe a-ţi exprima punctul de vedere
Sunt oameni care vor să faci exact aşa cum zic ei, nici mai la stânga, nici mai la dreapta şi nici nu vor să-ţi asculte punctul de vedere. Ba chiar îţi sugerează că acesta nu ar fi important, chiar înainte de a apuca să spui ceva. Sunt cazuri în care poate este mai bine să laşi de la tine şi să dai o şansă celuilalt punct de vedere. Ceea ce îţi recomand este să-ţi exprimi punctul de vedere într-un mod asertiv. Ce înseamnă asta? În timp ce-ţi formulezi ideile, gândeşte-te dacă ceea ce urmează să spui poate afecta într-un mod negativ pe cel de lângă tine. Da, sunt momente în care deşi ai făcut asta, tot nu a ieşit aşa cum ţi-ai fi dorit. Nu-i nimic. Important este să observi şi să înveţi din lucrurile pe care le faci şi din feedback-ul pe care-l primeşti. Astfel, într-o nouă situaţie, dacă ştii că un anumit mod de exprimare l-ar supăra pe cel de lângă tine, evită să o faci, de dragul unei relaţii de prietenie de calitate. Când construieşti un plan împreună cu o altă persoană, fiecare punct de vedere este important, nu numai al celuilalt.
5. Insişti pe a scoate din viaţa ta lucrurile care nu te caracterizează
Există foarte multe lucruri pe care poţi să le scoţi din viaţa ta fără să pierzi ceva anume. Acest proces se numeşte dezvoltare. Lăsând la o parte comportamentele care nu te ajută, laşi loc celor care pot contribui într-un mod pozitiv în viaţa ta. În momentul în care stai puţin cu tine să te gândeşti şi-ţi dai seama că durerea prin care ai trece dacă ţii acele lucruri în viaţa ta, este mult mai grea decât dacă ai renunţa la ele, probabil că a sosit momentul să le laşi deoparte definitiv. Cu alte cuvinte, începe să scoţi din viaţa ta obiceiurile, rutinele şi situaţiile care te trag în jos. Ca să folosesc o metaforă, este destul de dificil să descoperi ţărmuri noi dacă nu ai destul curaj să laşi în urmă şi să nu mai vezi deloc ţărmul cunoscut. Ia-ţi inima în dinţi şi urmează-ţi valorile, în timp ce faci aceste schimbări în viaţa ta, pas cu pas.
6. Insişti pe a fi tu însuţi, pe modul tău unic de a fi
Este în natura noastră să preluăm comportamente de la alte persoane pe care le admirăm, fie că sunt o figură parentală sau o celebritate, mai ales în perioada în care suntem nesiguri pe noi. Însă dacă încerci să fii altcineva, există posibilitatea să ai o senzaţie că ceva nu este în regulă, că nu te simţi complet. De ce? Pentru că ceea ce apreciem la oamenii pe care îi admirăm este unicitatea lor. Dacă vrem să fim ca ei, de fapt ar trebui să ne dezvoltăm propria personalitate şi făcând acest lucru, am ajunge să fim din ce în ce mai puţin ca ei şi mai mult cum ne dorim de fapt să fim. Fiecare avem acele caracteristici unice ale personalităţii. Cu cât devii mai împăcat cu acestea, cu atât te vei simţi mai bine în pielea ta. Bucură-te de faptul că eşti diferit. Dacă vreodată nu te simţi în regulă în grupul de oameni în care te afli, asta înseamnă că a sosit momentul să pleci de acolo. Evită să faci o schimbare dacă aceasta nu te caracterizează şi caută să fii tu însuţi.
7. Insistă pe a lăsa deoparte opiniile distructive ale celor din jur
Când am început să scriu articole, îmi puneam problema dacă cititorilor le va plăcea ceea ce scriu. Mă tot gândeam dacă reuşesc sau nu să mă exprim destul de clar şi de simplu. De câteva ori, chiar mă surprindeam cum îmi imaginez că nu le place şi cum nu o să mai intre niciodată pe blog. Apoi într-o zi mi-am dat seama că nu are niciun sens să irosesc timp şi energie cu aceste gânduri. Unele probleme pe care le întâlneşti, de exemplu să nu ştii ceea gândesc ceilalţi despre tine, probabil că nu sunt probleme care necesită o rezolvare. Modul în care eşti perceput are mai mult de-a face cu cealaltă persoană decât are cu tine. S-ar putea ca cineva să te placă sau să nu te placă doar pentru că te-au asociat în mintea lor cu cineva din trecut pe care îl simpatizează sau de care nu le place, ceea ce nu are mai nimic de-a face cu modul tău de a fi. Aşa că aminteşte-ţi de următorul lucru: cât timp nu faci rău cuiva din jur, nu-i nevoie să te îngrijorezi faţă de ceea ce ar putea gândi ceilalţi despre tine.
Concluzii
Care sunt acele lucruri pe care ar trebui să insişti mai mult? Când ai fost în situaţii în care ai încercat să “fii ca ceilalţi”, cum te-a afectat acest lucru?
Printre surse: marcandangel.com, lifehack.org şi lifehacker.com