"Stop fabrica de cancer de la Tomeşti" - Petiţie pe internet

În comuna ieşeană Tomeşti, urmează să funcţioneze un incinerator considerat de iniţiatorii unei petiţii ce vizează oprirea proiectului, o adevărată "fabrică de cancer."
Incinerator
Incinerator (ejatlas.org)

Pe internet a fost lansată o petiţie pentru oprirea avizării "fabricii de cancer de la Tomeşti", respectiv a incineratorului de deşeuri periculoase şi instalaţiei de distilare a deşeurilor periculoase lichide de la Vlădiceni, comuna Tomeşti, judeţul Iaşi.

Potrivit iniţiatorilor petiţiei, Energy Justice România şi Rezistenţa Tomeşti, "beneficiarul" avizului ce urmează a fi dat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Iaşi este SC Demeco SRL, care este parte a unui grup de firme aflat sub protecţia Gărzii Naţionale de Mediu, conform unor investigaţii jurnalistice.

"Lista deşeurilor ce vor fi incinerate de SC DEMECO SRL cuprinde deşeuri medicale, deşeuri de mase plastice, cauciuc uzat, pesticide, îngrăşăminte, deşeuri din industria chimică şi petrolieră. Acestora se adaugă deşeuri electrice şi electronice, baterii şi acumulatori, care trebuie obligatoriu reciclate, nu incinerate! Acestea vor fi primite pe platforma din marginea Iaşilor în cantităţi de până la 35 tone sau 5 tiruri pe zi!", se arată în petiţie.

Iniţiatorii mai reamintesc că "incineratoarele produc emisii extrem de toxice, inclusiv metale grele, dioxine, acizi, cianuri, furani, pulberi cancerigene de îngrăşăminte şi pesticide. O mare parte dintre aceste toxine permanente şi persistente sunt emise sub formă de nanoparticule. Dioxina -2,3,7,8 TCDD este cea mai periculoasă substanţă generată de om."

"Gazele de ardere se vor împrăştia peste cartierele Bucium, Dâncu, satele Vlădiceni şi Tomeşti. Majoritatea deşeurilor arse aici vor fi cele petrochimice şi medicale, ceea ce înseamnă: risc foarte mare de incendiu şi de explozie, firma nefăcând dovada sortării şi depozitării adecvate a diferitelor tipuri de substanţe chimice primite (foarte multe se aprind sau se descompun în gaze toxice atunci când ajung în contact unele cu altele sau când intră în contact cu apa, cu metale etc.)", se mai arată în textul petiţiei care poate fi semnată aici

"La cea mai mică problemă tehnică, instalaţia va emite timp de patru ore toate gazele şi pulberile din incinerator printr-un coş de avarie FĂRĂ NICIUN SISTEM DE FILTRARE! Tot “o mică problemă tehnică” a dus la tragedia de la Seveso, Italia, în 1976: între 0,1 şi 20 kg de dioxină emise la 50 metri deasupra solului de către coşul uzinei au otrăvit cca 37.000 persoane ducând la 350 cazuri de cloracnee, avorturi, malformaţii, cancere rare, pământul a fost otrăvit iremediabil pe o suprafaţă de 110 ha în jurul fostei uzine, murind otrăvite 7.300 animale şi alte 80.000 de animale de fermă au fost sacrificate pentru a împiedica dioxina să ajungă în alimentaţia oamenilor", se mai arată în textul petiţie.

Reamintim că în Europa, accidentul Seveso în 1976 a determinat adoptarea unei legislaţii care vizează prevenirea şi controlul unor astfel de accidente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură