Teodor Mărieş: "Au omorât încă o dată eroii din Decembrie '89" (Video)
alte articole
Preşedintele "Asociaţiei 21 decembrie 1989", Teodor Mărieş, a anunţat, vineri, după ce Parchetul General a închis dosarul Revoluţiei, că o delegaţie a revoluţionarilor va avea, luni, o întrevedere la Preşedinţie pentru a-i transmite lui Klaus Iohannis solicitarea constituţională de a media problema închiderii acestui dosar.
"Este normal să vii la preşedinte când ai un asemenea tip de divergenţă între societatea civilă şi justiţie. Cei care au produs acest document nu au făcut altceva decât să omoare încă o dată eroii revoluţiei din decembrie", a declarat Mărieş, în cadrul unui interviu acordat Epoch Times, reamintind că există un precedent pentru o astfel de mediere.
"Preşedintele Băsescu a creat un precedent în 2009 când a pus faţă în faţă cele două tabere, societatea civilă, apărătorii noştri şi primul-ministru, procurorul general, reprezentantul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, ministrul Justiţiei, şeful CSM-ului, toţi au participat la acest dialog (pe tema finalizării cercetărilor referitoare la Revoluţie şi Mineriada din iunie '90 n.r.), un dialog deschis, cu presa. Sper că dl Iohannis nu poate reacţiona altfel decât normal, domnia sa e din Sibiu şi la Sibiu sunt şi acolo mame amărâte, ai căror copii au fost ucişi în decembrie '89", a mai adăugat revoluţionarul.
Teodor Mărieş a precizat că Asociaţia 21 Decembrie 1989 va ataca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie decizia de clasare a dosarului Revoluţiei şi a catalogat închiderea dosarului drept o crimă împotriva eroilor din decembrie.
"Parchetul General a închis un dosar care de trei ani se află sub monitorizarea comisiei de miniştri, un dosar în care sunt mai multe decizii CEDO decât în dosarul Mineriadei. (...) Vin şi îşi permit acum după ce unei ţări întregi începe să îi mijească speranţa dreptăţii după deschiderea dosarului Mineriadei, văzând că se perindă toate "mărimile" vremii '89 - '90 şi sunt puşi sub acuzare, vin şi închid dosarul Revoluţiei ... este demenţial, nici nu cred că există cuvinte pentru asta."
"Dânşii (procurorii n.r.) sunt oameni cu salarii fabuloase, de mii de euro pe lună şi, totuşi, încalcă legea românească. Dânşii invocă prescrierea crimei când în Parlament, pe 28 februarie 2012, s-a votat imprescriptibilitatea crimei, înainte de a surveni termenul special de prescriere şi în cazul Revoluţiei şi în cazul Mineriadei. Deci nu cunosc legea, nu cunosc dreptul internaţional, pentru ei nu prevalează deciziile Curţii Europene, care trebuie aplicate de statul care a semnat tratatul. Pur si simplu nu stiu cum să îi cataloghez. Au făcut a doua crimă, la 25 de ani împotriva eroilor din decembrie!", a adăugat Mărieş.
Reamintim că vineri, la două zile de la istorica punere sub acuzare a lui Ion Iliescu în dosarul Mineriadei, procurorii militari au decis să claseze Dosarul Revoluţiei, astfel încât nimeni nu va fi tras la răspundere pentru moartea a peste 1.000 de oameni şi rănirea a peste 3.000 de persoane.
În motivarea deciziei, Parchetul susţine "că persoanele cu funcţii de conducere şi execuţie, politice şi militare, de la nivel central şi local, implicate, în perioada 16-22.12.1989, în organizarea, conducerea, coordonarea şi punerea în executare a măsurilor de reprimare a manifestanţilor au fost judecate şi condamnate definitiv, existând în cauză autoritate de lucru judecat", iar în ceea ce primeşte evenimentele de după 22, perioada a fost "caracterizată prin vid de putere, stare de confuzie, panică şi haos."
Procurorii mai susţin că militarii ar fi tras de multe ori din greşeală, pe fond de oboseală şi stres, alţi oameni ar fi murit în accidente rutiere, de aviaţie etc. iar infracţiunile de propagandă de război, genocid, tratamente neomenoase, infracţiuni de război contra proprietăţii şi altor drepturi, respectiv infracţiuni contra umanităţii "nu sunt prevăzute de legea penală, nefiind caracterizate de tipicitate în raport cu normele legale încriminatoare" etc. Interesant este că în dosarul Mineriadei, Iliescu a fost pus sub acuzare pentru infracţiuni împotriva umanităţii, aşa "netipice" cum sunt.