China lovită de o mega-secetă. Cauzele ar putea fi transferul apei râurilor din sud în nordul ţării (video)

Un fermier chinez pe câmp după o secetă prelungită în Fuyuan, sud-vestul Chinei, provincia Yunnan pe 20 februarie 2012. (STR / AFP / Getty Images)
Ilya Ivanov
01.09.2014

La momentul actual, provinciile centrale şi de sud ale Chinei se confruntă cu cea mai puternică secetă din ultimii 50 de ani, care continuă să cuprindă regiuni noi. Potrivit specialiştilor, situaţia ar putea fi condiţionată de proiectul de transfer al râurilor din partea de sud în cea de nord a ţării, pus în aplicare de guvernul chinez.

Recent, mass-media chineză a raportat despre reducerea în medie cu 20% a cantităţii de precipitaţii căzută în majoritatea localităţilor din provincia Hubei. Seceta severă a cauzat secarea completă a 111 rezervoare mici şi a 50.000 de lacuri din provincie. În cele 600 de rezervoare existente, nivelul apei a atins limita minimă posibilă.

În provincia Hubei se află cel mai mare lac artificial din Asia - lacul Danjiangkou, care a fost inclus în proiectul autorităţilor chineze privind transferul resurselor acvatice din sudul în nordul Chinei, prin intermediul unui canal artificial, numit "central".

Este notabil faptul că, la 19 august, nivelul apei în rezervorul Danjiangkou a scăzut până la 142,77 de metri, cu mult sub limita de 170 de metri, permisă de specialişti pentru efectuarea transferului de apă prin intermediul canalului artificial. În perioada ianuarie-iulie, debitul de apă în rezervor s-a redus cu 43% faţă de perioada similară a anului trecut.

În localităţile vecine ale provinciei Hubei, cantitatea de precipitaţii s-a micşorat cu circa 60% în ultimele luni, stabilind un nou record minim pentru perioada cuprinsă între anul 1961 şi până în prezent.

Mulţi experţi sunt de părere că asemenea evoluţii negative ar putea fi cauzate de proiectul lansat de guvernul chinez privind mutarea resurselor acvatice din regiunile sudice în cele nordice ale Chinei şi că este foarte probabil ca în viitorul apropiat să nu mai rămână apă pentru un asemenea transfer. În plus, specialiştii au observat existenţa unei tendinţe periculoase în China: sudul ţării este puternic afectat de secetă, în timp de nordul suferă de pe urma inundaţiilor.

O locuitoare a satului Shuanmyao, provincia Henan, pe nume Li, a declarat pentru reporterul Epoch Times că timp de o lună şi jumătate în regiune nu au căzut ploi substanţiale. Practic toate fântânile din sat au secat, iar în unele zone autorităţile le-au interzis fermierilor să folosească apa pentru irigare.

Li a mai declarat că majoritatea culturilor agricole s-au uscat practic complet în aproape toate regiunile şi că abia dacă va fi posibilă recoltarea a circa 40% din cantitatea planificată. Potrivit localnicei, sătenii sunt convinşi că seceta care se agravează în fiecare an este cauzată de implementarea proiectului guvernamental privind transferul resurselor acvatice din regiunile sudice în zonele nordice ale Chinei.

De aceeaşi părere este şi Wang Weili, un specialist pe probleme de mediu şi doctor în ştiinţă, care locuieşte în prezent în Germania şi care a participat anterior la proiectarea celui mai mare baraj din China – ”Digul celor Trei Defileuri”.

Expertul chinez a scris multe articole despre faptul că proiectul care presupune mutarea apelor din sudul în nordul ţării a fost lansat în grabă în 2002 de către secretarul general al Partidului Comunist Chinez, Jiang Zemin, sub pretextul necesităţii asigurării cu apă a capitalei pe perioada Jocurilor Olimpice din 2008. Pentru a alimenta anual Beijing-ul cu un miliard de metri cubi de apă suplimentari, la canal au fost conectate peste 700 de râuri.

Potrivit lui Wang, proiectul iniţiat de fostul lider de Partidd încalcă toate legile naturii, iar efectele negative implicate ar putea fi cu mult mai mari decât consecinţele proiectului ”Barajului celor Trei Defileuri”. Un inginer de la Beijing, pe nume Tian, a precizat pentru Epoch Times că ”Barajul celor Trei Defileuri” a determinat un deficit sever de apă în cursul superior al fluviului Yangtze, a cauzat cutremure şi multe alte dezastre naturale severe. Proiectul de întoarcere a fluxului râurilor, cu ajutorul canalului central artificial, va implica consecinţe chiar mai devastatoare.

"Transferul apelor la o distanţă atât de mare presupune indubitabil pierderi enorme şi la Beijing vor ajunge, cel mai probabil, doar 20% din resursele acvatice estimate. În plus, proiectul a perturbat cursul natural al râului - de sus în jos. În sudul şi nordul ţării se pot produce dezastre geologice majore, pe care nici nu ni le putem imagina în etapa actuală", a mai declarat Tian.

Pe 3 iulie 2014, a fost efectuat primul test de curgere a apei prin canalul central, rezultatul acestuia fiind deteriorarea drastică a calităţii apei în rezervorul Danjiangkou. Autorităţile chineze au recunoscut faptul că concentraţiile azotului şi fosforului din apă sunt în cu mult mai mari decât normele admise, dar speră ca în procesul curgerii îndelungate pe traseul canalului apele se vor purifica în mod natural.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor