Zona euro, confuză în chestiunea Greciei

După raportul dramatic de ieri conform căruia Germania, împreună cu alte cinci naţiuni, propuneau o ieşire temporară a Atenei din zona euro pentru cinci ani, a început să devină clar că cel mai mare creditor al societăţii elene doreşte să facă un exemplu din Grecia
Întâlnirea ministrilor eurozone despre Grecia eşuează duminică, 12 iulie. Ministrul de finanţe italian, Pier Carlo Padoan (S) Comisarul European pentru probleme Economice şi Finanţe Pierre Moscovici, ministrul fracez de Finanţe Michel Sapin, 11 iulie (JOHN MACDOUGALL/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
12.07.2015

După raportul dramatic de ieri conform căruia Germania, împreună cu alte cinci naţiuni, propuneau o ieşire temporară a Atenei din zona euro pentru cinci ani, a început să devină clar că cel mai mare creditor al societăţii elene doreşte să facă un exemplu din Grecia.

Reuniunea miniştrilor de Finanţe ai zonei euro s-a terminat duminică abrupt, cu un eşec, după ce a devenit clar că este cvasi-imposibil ca cele 19 ţări să ajungă la un consens în ceea ce priveşte viitorul Greciei.

Germania nu este singura ţară care doreşte scoaterea Greciei din zona euro. Premierul finlandez Juha Sipila a explicat vineri de ce ţara sa împărtăşeşte aceeaşi viziune cu Germania: “Propunerile de reforme făcute de guvernul grec pentru a cere un al treilea plan de salvare nu sunt un punct adecvat de pornire pentru negocierile cu creditorii internaţionali".

Italia, o ţară cu probleme ale datoriei naţionale, a fost şi ea foarte echivocă. Ministrul său de Finanţe, Pier Carlo Padoan, a declarat că "vom continua să lucrăm pentru a găsi condiţiile pentru începerea negocierilor – nu este vorba despre obţinerea unui acord, ci despre începerea negocieriloradăugând că „principalul impediment împotriva progresului este lipsa de încredere".

Pentru a complica procesul situaţia politică a Greciei este şi ea sub semnul întrebării, viitorul premierului Alexis Tsipras fiind incert.

Tsipras a fost propulsat la putere de un val de proteste anti-austeritate, însă promisiunile sale greu de acoperit şi retorica naţionalistă s-au dovedit fără putere în faţa falimentului elen care bate la uşă.

Presupunând că cei 79% dintre grecii care au ales platforma anti-austeritate a partidului de extremă stângă Syriza, şi având în vedere că refuzul grecilor de a accepta măsuri de reformă a fost re-validat la referendumul recent, rămâne de văzut care va fi reacţia străzii şi dacă guvernul Syriza va rezista la putere.

Ministrul de Externe al Luxemburg-ului, Jean Asselborn a cerut Germaniei să evite scoaterea în afara zonei euro a Greciei, avertizând asupra rupturii cu Franţa: "ar fi fatal pentru reputaţia Germaniei în UE şi în lume, dacă Berlinul nu ar folosi acest prilej" a declarat Asselborn citat de FAZ, adăugând că "dacă Germania va împinge un Grexit, va provoca un conflict profund cu Grecia. Acest lucru va fi catastrofal pentru Europa”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor