China şi Rusia ar putea ajuta Grecia prin intermediul BRICS
alte articole
China şi Rusia ar putea folosi summitul BRICS şi conferinţa Organizaţiei de Cooperare din Shanghai (OCS) din această săptămână pentru a crea un plan de salvare, ce implică ţările BRICS, cu scopul de a aborda criza datoriilor elene, a raportat Duowei News, un ziar politic în limba chineză cu sediul în SUA.
Grecia este pe cale să iasă din zona euro după ce elenii au respins, în cadrul referendumului din 5 iulie, termenii unui nou pachet internaţional de salvare financiară a ţării, iar liderii europeni, precum cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande, au cerut Atenei “să facă propuneri serioase şi credibile” pentru a rezolva această situaţie dură.
În timp ce la Bruxelles au avut loc reuniuni de urgenţă, China şi Rusia participă la summitul BRICS – alături de Brazilia, India şi Africa de Sud – şi la conferinţa OCS – alături de Kazahstan, Kîrgîzstan, Tajikistan şi Uzbekistan – în perioada 8-10 iulie în oraşul rusesc Ufa.
Aceste summituri au fost demarate la doar o zi după ce New Development Bank (NDB), anterior cunoscută sub numele de BRICS Development Bank, şi-a desfăşurat primul său summit la Moscova în 7 iulie. China este cel mai mare contributor la fondul de 100 de miliarde USD al NDB, care a fost înfiinţată în 15 iulie 2014. Astfel Beijingul acoperă 41 miliarde USD, în timp ce Rusia vine la masă cu 18 miliarde de dolari.
Duowei consideră că Beijingul şi Moscova ar putea folosi întâlnirile pentru a discuta modalităţile prin care BRICS ar putea să ofere asistenţă financiară pentru rezolvarea situaţiei din Grecia.
Beijingul a insistat că participă la discuţiile legate de Grecia menţinând contactul atât cu Atena, cât şi cu Bruxelles. De asemenea, Moscova nu a exclus posibilitatea acordării Greciei unui oarecare suport financiar în viitor, deşi Kremlinul a susţinut recent că încă nu a primit o cerere din partea Atenei în acest sens, conform website-ul Want China Times.
Kremlinul a anunţat că liderul rus Vladimir Putin a primit luni un apel telefonic din partea premierului grec Alexis Tsipras, cei doi discutând despre rezultatele referendumului de duminică precum şi despre alte probleme legate de cooperarea ruso-elenă. În timpul discuţiei, Putin “şi-a exprimat suportul pentru cetăţenii greci în vederea depăşirii dificultăţilor pe care le înfruntă ţara lor”.
Duowei consideră că Rusia şi-a exprimat dorinţa de a ajuta Grecia înaintea summitului BRICS din două motive. Primul, deoarece Rusia nu are abilitatea financiară de a ajuta Grecia de una singură. Al doilea motiv este acela de a arăta, prin susţinerea unei alte ţări afectate de Uniunea Europeană, că Moscovei nu îi este frică sa continue să se opună Europei în ciuda sancţiunilor pe care aceasta le-a impus asupra Rusiei după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în martie 2014.
Moscova a fost capabilă să îşi menţină această poziţie dură, incluzând refuzul de luna trecută de a se realătura grupului G8 după ce a fost dat afară din acesta în 2014, doar datorită faptului că are de partea sa un aliat puternic din punct de vedere economic, şi anume China, susţine Duowei.
China, ca şi Rusia, speră de asemenea că BRICS şi NDB vor putea juca un rol internaţional major. Surse ale Duowei au indicat faptul că liderii BRICS vor emite un nou plan comun de dezvoltare după summit, care ar putea face referire şi la criza din Grecia.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.