Parlamentul elen a aprobat propunerea de acord cu creditorii. Urmează negocierile finale

În cadrul unei sesiuni extraordinare, Parlamentul elen a aprobat în noaptea de vineri spre sâmbătă propunerea de acord prezentată joi de guvernul de stânga creditorilor internaţionali ai Greciei, conform AFP.
Premierul grec Alexis Tsipras. (Captură Foto)
Andrei Popescu
11.07.2015

În cadrul unei sesiuni extraordinare, Parlamentul elen a aprobat în noaptea de vineri spre sâmbătă propunerea de acord prezentată joi de guvernul de stânga creditorilor internaţionali ai Greciei, conform AFP.

Premierul grec Alexis Tsipras a obţinut 251 de voturi pro din totalul celor 300 de deputaţi prezenţi la şedinţă, urmând ca astăzi oficialul elen să continue negocierile cu creditorii ţării – Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Dar, într-un semn al unei diviziuni în formare în interiorul partidului său, zece deputaţi Syriza au respins propunerea, fie prin abţinere de la vot fie votând împotriva planului de acord.

Adresându-se vineri în faţa Parlamentului, Tsipras a apărat propunerea de acord şi a recunoscut în acelaşi timp că a făcut anumite greşeli de când a ajuns la putere.

În acelaşi timp, el le-a amintit deputaţilor greci că se află în faţa unei "alegeri de înaltă responsabilitate" şi că au "datoria naţională de a menţine poporul în viaţă", cerându-le în acelaşi timp să aprobe pachetul de reforme şi de finanţare prezentat creditorilor.

Creditorii Greciei au examinat vineri noua propunere elenă şi au estimat-o ca fiind "pozitivă", considerând-o a fi o bună bază de negociere în vederea unui al treilea plan de ajutor în valoare de 74 miliarde de euro, a susţinut AFP, citând o sursă europeană.

"Cele trei instituţii au convenit să dea o evaluare pozitivă propunerilor de reformă transmise joi seara de guvernul grec", a declarat sursa.

Tot vineri, între 7.000 şi 8.000 de greci au ieşit în centrul Atenei pentru a protesta în piaţa Syntagma, unde se află şi sediul Parlamentului, şi pentru a-i cere premierului lor să respecte votul "Nu" la referendumul din 5 iulie.

După criza economică din 2009, Atena a primit din partea creditorilor săi două pachete de salvare financiară în 2010 şi 2012, cu valoare totală de 240 miliarde de euro. În schimbul acelor bani, Atena a trebuit să aplice măsuri dure de austeritate care au declanşat o puternică nemulţumire în rândul populaţiei.

Grecia a ratat deja termenul limită pentru a rambursa 1,6 miliarde de euro datoraţi Fondului Monetar Internaţional, devenind astfel prima ţară dezvoltată ce nu poate restitui un împrumut al FMI. Mai mult, Atena are impus un nou termen limită – în 20 iulie – când ar trebui să plătească 3,5 miliarde de euro către Banca Centrală Europeană.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor