Lagarde: Datoria Greciei trebuie să fie restructurată
alte articole
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, a subliniat miercuri că datoria Greciei trebuie să fie restructurată ca parte a unui nou acord de salvare financiară a ţării (bailout), dar a avertizat că Atena nu va primi un tratament special în condiţiile în care guvernul elen urmăreşte să amâne rambursarea datoriilor sale către FMI, conform Wall Street Journal.
Restructurarea datoriei “este necesară în cazul special al Greciei pentru ca aceasta să dispună de o sustenabilitate a datoriei”, a declarat Lagarde în cadrul unui eveniment desfăşurat la Brookings Institution.
Deşi comentariile sale redă o evaluare publicată săptămâna trecută de FMI, totuşi ele reflectă presiunea tot mai mare exercitată de FMI, SUA şi alte state, ca Germania să permită o uşurare a datoriei elene, acessta fiind un element cheie pentru un nou acord financiar de urgenţă.
Germania s-a opus în mare parte uşurării datoriei elene până acum, dar Berlinul a indicat marţi că nu exclude discutarea unei potenţiale prelungiri a datoriei Greciei.
În ciuda apelului pentru restructurare, Lagarde a avertizat Atena să nu se gândească că va fi tratată ca un caz unic. Grecia a cerut Fondului o amânare a programului său de plăţi în mijlocul unei lipse majore de bani.
“FMI trebuie să îşi urmeze regulile, nu ar trebui să îşi încalce regulile şi întotdeauna să fie imparţial. Nu poate exista niciun tratament special”, a declarat ea.
Şefa FMI a mai susţinut că Fondul este pregătit să ajute în cazul negocierilor privind finanţările de urgenţă, arată Wall Street Journal.
“Grecia se află în mod clar într-o situaţie de criză acută care trebuie să fie tratată serios şi prompt”, a declarat Lagarde. “Rămânem pe deplin implicaţi pentru a găsi o soluţie care să favorizeze restaurarea datoriei.”
Fiind impus un termen limită până duminică pentru găsirea unei soluţii la actuala criză a datoriilor elene, premierul grec Alexis Tsipras a asigurat miercuri Parlamentul European că va prezenta în această săptămână propuneri pentru reforme pentru a asigura încheierea unui acord de finanţare cu creditorii internaţionali – un acord care va menţine Grecia în zona euro.
Tsipras a declarat în Strasbourg că este hotărât să repare anii de guvernare proastă şi să inverseze inegalităţile tot mai mari cauzate de cei cinci ani de măsuri de austeritate impuse de creditori.
De asemenea, într-o scrisoare adresată preşedintelui MES (Mecanismul European de Stabilitate) şi dată publicităţii miercuri, noul ministru de finanţe grec Euclid Tsakalotos a cerut în mod oficial un împrumut pe trei ani, angajându-se la 'un pachet de reforme şi măsuri care trebuie să garanteze stabilitatea finanţelor publice şi creşterea pe termen lung', conform Agerpres.
În plus, sprijinul de care a beneficiat Tsipras după referendumul elen din 5 iulie începe să se fisureze, în condiţiile în care partidele politice de opoziţie au declarat miercuri, în unanimitate, că mandatul premierului este acela de a încheia un acord şi nu de a scoate Grecia din zona euro, sau chiar din Uniunea Europeană.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.