Ceasul continuă să ticăie: Băncile elene vor rămâne închise până luni, inclusiv

Forţe de ordine stau în faţa Băncii Naţionale a Greciei.
Forţe de ordine stau în faţa Băncii Naţionale a Greciei. (Captură Foto)

Ministerul grec al Finanţelor susţine că guvernul a prelungit perioada de închidere a băncilor până luni inclusiv, menţinând de asemenea o limită a retragerilor zilnice de numerar la 60 de euro pe persoană, arată Washington Post.

Băncile au fost închise şi restricţiile au fost impuse în 29 iunie după ce un volum imens de retrageri de bani au ameninţat cu prăbuşirea sistemului bancar elen.

În plus, potrivit Reuters, prelungirea “vacanţei bancare” a fost confirmată miercuri seara şi de televiziunea greacă de stat.

Totuşi, rapoartele ultimelor zile au indicat că băncile elene ar putea dispune de doar câteva zile până când vor rămâne complet fără bani, conform Business Insider.

Această situaţie are loc în condiţiile în care, luni seara, Banca Centrală Europeană a anunţat că nu va oferi lichidităţi de urgenţă suplimentare băncilor elene. În schimb, a adoptat o rezoluţie care îngreunează eforturile băncilor greceşti de a accesa fondurile de urgenţă, grăbind astfel potenţiala lor prăbuşire.

La rândul său, ministrul grec al Economiei Giorgos Stathakis a declarat pentru BBC că, fără bani suplimentari din partea BCE, băncile elene ar putea supravieţui până vineri în condiţiile restricţiilor aplicate asupra retragerilor şi transferurilor de numerar. În plus, Stathakis a susţinut că fără o linie financiară de plutire ţara s-ar putea apropia de ieşirea din zona euro.

Duminică, liderii tuturor celor 28 de state membre ale Uniunii Europene se vor întâlni pentru ceea ce oficialii au declarat că va fi ultima şansă pentru a salva Grecia de la un dezastru economic.

Grecia va trebui ca până duminică să vină cu un nou plan pentru a evita ieşirea din zona euro.

Un raport publicat miercuri de Reuters a indicat că, totuşi, s-ar putea ca relaţia dintre Grecia şi creditorii săi europeni să fie mai rece decât a existat înaintea referendumului din 5 iulie, în cadrul căruia elenii au votat împotriva măsurilor de austeritate suplimentare propuse de troika creditorilor internaţionali.

După criza sa economică din 2009, Atena a primit din partea creditorilor săi două pachete de salvare financiară în 2010 şi 2012, cu valoare totală de 240 miliarde de euro. În schimbul acelor bani, Atena a trebuit să aplice măsuri dure de austeritate care au declanşat o puternică nemulţumire în sânul populaţiei.

Grecia a ratat deja termenul limită pentru a rambursa 1,6 miliarde de euro datoraţi Fondului Monetar Internaţional, devenind astfel prima tară dezvoltată ce nu poate restitui un împrumut al FMI. Mai mult, Atena are de înfruntat un nou termen limită – în 20 iulie – când ar trebui să plătească 3,5 miliarde de euro către Banca Centrală Europeană.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe