Premierul francez: Noile propuneri ale Greciei sunt echilibrate

Premierul francez Manuel Valls a declarat miercuri că ultima propunere înaintate de guvernul grec în schimbul unui nou program de salvare financiara (bailout) reprezintă un pas în direcţia cea bună.
Premierul francez Manuel Valls. (PIERRE ANDRIEU / AFP / GettyImages)
Andrei Popescu
09.07.2015

Premierul francez Manuel Valls a declarat miercuri că ultima propunere înaintată de guvernul grec în schimbul unui nou program de salvare financiară (bailout) reprezintă un pas în direcţia cea bună.

“Această cerere ... este echilibrată, pozitivă. Arată o dorinţă reală pentru a se merge înainte şi pentru reformă”, a declarat Valls în cadrul unei sesiuni parlamentare în Paris.

Premierul francez a descris, de asemenea, noua propunere ca un “pas important care va permite ca negocierile” să aibă loc între Grecia şi creditorii săi internaţionali.

Valls a mai susţinut că menţinerea Greciei în zona euro reprezintă o “problemă geopolitică de cea mai mare importanţă”, notând că retragerea Atenei din uniunea monetară va afecta întreaga Europă.

“O ieşire [a Greciei din zona euro] va cauza în mod sigur o scădere a veniturilor, o creştere masivă a costurilor pentru importuri, incluzând pentru bunurile de bază, [va genera] consecinţe sociale şi politice pe care nimeni nu le poate prezice. Asta dorim pentru poporul grec?”, a declarat Valls, întrebând în continuare: “Aceasta este imaginea Europei pe care dorim să o transmitem lumii?”

Remarcile sale au avut loc la o zi după ce premierul grec Alexis Tsipras a declarat că guvernul său a prezentat creditorilor ţării o propunere pentru un acord asupra bailout-ului.

Propunerea conţine “reforme credibile, care sunt corecte din punct de vedere social şi includ un angajament pentru a acoperi nevoile financiare ale ţării pe termen mediu, un pachet puternic de investiţii pentru a contracara problemele mari ca şomajul, precum şi iniţierea unor discuţii substanţiale şi o restructurare a datoriei”, a declarat marţi Tsipras.

În cadrul unui referendum desfăşurat în 5 iulie, Grecia a respins măsurile de austeritate cerute de creditorii internaţionali – Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional – în schimbul unui nou împrumut.

În plus, într-o scrisoare adresată preşedintelui MES (Mecanismul European de Stabilitate) şi dată publicităţii miercuri, noul ministru grec de Finanţe Euclid Tsakalotos a cerut în mod oficial un împrumut pe trei ani, angajându-se la "un pachet de reforme şi măsuri care trebuie să garanteze stabilitatea finanţelor publice şi creşterea pe termen lung", conform Agerpres.

După criza economică din 2009, Atena a primit din partea creditorilor săi două pachete de salvare financiară în 2010 şi 2012, cu valoare totală de 240 miliarde de euro. În schimbul acelor bani, Atena a trebuit să aplice măsuri dure de austeritate care au declanşat o puternică nemulţumire în sânul populaţiei.

Grecia a ratat deja termenul limită pentru a rambursa 1,6 miliarde de euro datoraţi Fondului Monetar Internaţional, devenind astfel prima ţară dezvoltată ce nu poate restitui un împrumut al FMI. Mai mult, Atena are impus un nou termen limită – în 20 iulie – când ar trebui să plătească 3,5 miliarde de euro către Banca Centrală Europeană.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor