Ziua alegerilor. Accesul observatorilor blocat abuziv, posibilitatea de a vota cu viza de flotant interpretată neunitar

În mai multe secţii de votare din ţară s-au înregistrat probleme, de la sigilii rupte şi necorespunzătoare până la blocarea accesului observatorilor.
Secţie de vot.
Secţie de vot. (captură.)

Prima parte a zilei de duminică, zi în care românii îşi aleg viitorii parlamentari, a fost marcată de sesizări ale observatorilor şi alegătorilor cu privire la o înţelegere aproximativă a noilor reglementări electorale pentru alegerile parlamentare - accesul pentru zeci de observatori a fost blocat abuziv în primele ore ale dimineţii, posibilitatea de a vota cu viză de flotant a fost interpretată neunitar şi au existat probleme de organizare în secţii, informează Expert Forum.

Potrivit organizaţiei citate, care a acreditat numeroşi observatori la secţiile de vot din ţară şi străinătate, după ora 8.00 au fost înregistrate mai multe plângeri de la observatori şi cetăţeni despre probleme legate de sigilarea urnelor de vot, utilizarea urnei mobile şi accesul observatorilor în secţiile de votare. De asemenea, au existat presiuni asupra observatorilor, în secţiile 8 din Slatina şi 156 din Coloneşti (Olt) sau secţia 137 din Ghimpaţi (Giurgiu).

"La secţiile următoare s-au solicitat copii după acreditări – o procedură abuzivă – 1170, 806 (Bucureşti), 104 (Dolj), 129 (Moineşti, Bacău), 38, 39, 40 (Caraş Severin) sau Gura Ocniţei, Dâmboviţa", se precizează în comunicatul remis de Expert Forum Epoch Times.

Organizaţia mai informează că au fost remarcate probleme legate de sigilii în mai multe secţii, printre care: secţia 39 (Constanţa) – urna este sigilată cu bandă adezivă transparentă, 475 (Bucureşti) – sigiliul de la fereastră era rupt, 187 (Bucureşti), Copşa Mică (Sibiu) – urnele nu sunt sigilate, secţia 99 (Bucureşti) – urne sigilate necorespunzător.

"Tot în Ghimpaţi (Giurgiu), la ora 9 erau înregistrate 84 de cereri pentru urna mobilă. Conform observatorilor, nu au putut fi consultate cererile şi documente justificative care să facă dovada faptului că persoanele respective nu se pot deplasa. Observatorul a însoţit membrii biroului electoral şi a identificat că echipa cu urna mobilă a vizitat inclusiv persoane care nu erau nedeplasabile.

Au fost semnalate nenumărate cazuri în care cetăţenilor cu viză de flotant li s-a permis cu greu să voteze (secţia 80 din Iaşi) sau chiar nu li s-a permis să voteze (secţiile 532, 1025 din Bucureşti). La Liceul Spiru Haret din sectorul 2, mai mulţi cetăţeni cu viză de flotant nu au fost lăsaţi să voteze.
La secţiile 715, 717, 718, 719, 720, 721 (Bucureşti) urnele erau sigilate de aseară, iar la secţia 968 era sigilată dimineaţă, înainte de deschiderea urnelor", se mai precizează în comunicat.

Expert Forum, Funky Citizens, Centrul pentru Resurse Civice şi Centrul pentru Studiul Democraţiei, membri în campania FiecareVot (www.fiecarevot.ro) au acreditat peste 1000 de observatori în toată ţara şi peste 40 de observatori în străinătate. Datele sunt obţinute prin intermediul call center 0800 080 200, www.votcorect.ro şi prin aplicaţia pentru observatori Monitorizare Vot, dezvoltată de Code4Romania. Astăzi, hotline 0800 080 200 funcţionează până la ora 22.00. Cele mai importante sesizări pot fi consultate pe pagina www.votcorect.ro

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne