Accesul a zeci de observatori, blocat abuziv în prima parte a zilei alegerilor

La mai multe secţii de votare din ţară preşedinţii au găsit tot felul de motive pentru a nu-i primi pe observatorii independenţi. În alte locuri, observatorii nu au trecut nici măcar de pază.
Afiş Expert Forum
Afiş Expert Forum (Expert Forum)

Zeci de observatori acreditaţi de Expert Forum şi Funky Citizens au sesizat duminică, între orele 6 şi 7 faptul că nu au fost lăsaţi să intre în secţiile de votare în mod abuziv din diverse motive care ţin de neînţelegerea procedurii de acreditare de către preşedinţii secţiilor de votare.

Dacă unii preşedinţi au solicitat nejustificat copii după acreditare sau copii după ecusonul observatorilor pentru a le pune “la dosar”, în alte cazuri, personalul care asigură pază nu a lăsat observatorii nici măcar să intre în clădirea unde se află secţiile de votare, informează Expert Forum într-un comunicat de presă remis Epoch Times.

Potrivit organizaţiei, s-au înregistrat probleme de acest gen în secţiile 394, 774/775, 946, 776, 561, 362, 69, 309, 561 (Bucureşti), secţia 62 din Caracal, în secţii din Vălenii de Munte, 309, 472 (Iaşi), 82 (Ilfov), secţia 46 (Piteşti). La secţia 79 din Timişoara, preşedintele secţiei de votare a vrut să reţină acreditarea observatorului. La secţia 473 din Bucureşti, preşedintele secţiei de votare a informat deja observatorul că trebuie să părăsească secţia la ora 21.

La secţia 159 din Timişoara preşedintele secţiei de votare a refuzat abuziv accesul observatorului la secţia de votare, invocând faptul că “a prezentat doar un ecuson purtând ştampila Expert Forum şi a cărţii de identitate”. Legea prevede că “Observatorii interni şi reprezentanţii instituţiilor mass-media româneşti pot asista la operaţiunile birourilor electorale ale secţiilor de votare numai pe baza ecusoanelor prevăzute la alin. (2), însoţite de actul de identitate”. La solicitarea EFOR şi Funky Citizens, Autoritatea Electorală Permanentă a solicitat trimiterea unui mesaj către toţi preşedinţii birourilor electorale pentru a permite accesul conform legii.

Alte nereguli semnalate până la ora curentă:

La secţia 1170 din Sectorul 6 şi secţia 27 din Buzău, urnele nu erau sigilate corespunzător.

  • La secţia 410 din Timiş unul dintre sigilii era rupt;
  • La secţia 377 din Sector 3, o persoană a votat, deşi era arondată la secţia 390. Şi la secţia 71 din Buzău s-a votat pe liste suplimentare, deşi alegătorii erau arondaţi la altă secţie din oraş;
  • În Municipiul Giurgiu, la secţia 26 un alegător nu a fost lăsat să voteze, deşi avea domiciliul într-o altă localitate din judeţul Giurgiu;
  • La secţia 1040 din Bucureşti alegătorii cu dizabilităţi au dificultăţi să voteze, întrucât nu este accesibilizată secţia.

Expert Forum, Funky Citizens şi ceilalţi parteneri din campania FiecareVot (www.fiecarevot.ro) au acreditat peste 1000 de observatori în toată ţara şi peste 40 de observatori în străinătate. Datele sunt obţinute prin intermediul call center 0800 080 200, www.votcorect.ro şi prin aplicaţia pentru observatori Monitorizare Vot, dezvoltată de Code4Romania.

Astăzi, hotline 0800 080 200 funcţionează până la ora 22.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne