Ziua 21. Revoluţia luminii continuă - "Rezistăm, schimbăm!"
alte articole
UPDATE. Protestul se apropie de final. În Piaţa Victoriei mai erau, în jurul orei 22.00, câteva zeci de persoane.
* * *
UPDATE. Ca în fiecare seară, la ora 21.00, protestatarii au cântat, într-un singur glas, Imnul Naţional al României, cu luminile de la telefoane aprinse.
* * *
UPDATE. În Piaţă s-a strigat repetat "Hoţii, hoţii!", asta după ce vuvuzelele au răsunat îndelung.
* * *
UPDATE. În jur de 500 de persoane protestează în Piaţa Victoriei, unde se scandează: "Demisia, demisia!", "Jos penalii!" şi "La închisoare, nu la guvernare!".
Veniţi la Guvern pentru a 21-a zi consecutiv, protestatarii se arată indignaţi de declaraţiile lui Liviu Dragnea, care susţinea ieri că a auzit zvonuri cum că multinaţionalele (şi chiar naţionalele) "au finanţat şi au stimulat şi au îndemnat propriii angajaţi să iasă la manifestaţii."
"Acum, zilele astea, mă aduce aici discursul lor duplicitar, adică una vorbesc când merg la întâlnirile Uniunii Europene, în SUA, un discurs foarte bun, pe care-l apreciem, şi când vin în ţară - dar efectiv în următoarea zi - alt discurs, cu totul altceva, adresat nu stiu cui, pentru că noi nu mai putem să-i credem, am ajuns la o indignare insuportabilă, zi de zi alte minciuni şi asta cu multinaţionalele e peste puterile noastre de înţelegere", declară un protestatar.
"De fiecare dată, în România "agenturili străine" vin şi răstoarnă situaţia, e aceeaşi poveste de pe vremea lui nea Nicu. Ce nu înţelege tovarăşul Dragnea e că nea Nicu era ales cu 99,9% şi a sfârşit împuşcat la Târgovişte. Desigur că nu mai sunt aceleaşi vremuri, însă situaţia e similară, adică nea Nicu şi-a pierdut legitimitatea prin acţiunile sale, ori acum asistăm la aceeaşi pierdere de legitimitate a aceleiaşi guvernări. Faptul că a obţinut o victorie în alegeri nu îi justifică acţiunile viitoare", adaugă o altă persoană.
Cât despre ceea ce îşi doresc să se întâmple, protestatarii vorbesc, o dată în plus - pe lângă demisia Guvernului - despre normalitate, despre o Românie în care oamenii să nu fie furaţi chiar de legiuitori şi de guvernanţi, o ţară în care prioritare să fie sănătatea, educaţia, nu eliberarea corupţilor şi condiţiile din puşcării.
"Sper să avem o ţară normală, să fim conduşi de nişte oameni normali, să nu mai fie nevoie să ieşim să ne cerem drepturile mereu. (…) Cerem să nu fim furaţi, să fie o ţară în care educaţia şi sănătatea primează. Sunt importate şi aspectele cu închisorile, dar sunt altele care contează", spune un tânăr venit la protest cu fiul său.
"Cei care vin în Piaţă nu învinuiesc oameni ci o întreagă clasă politică! Nu cred că misiunea celor de aici e să venim seară de seară şi să ne strigăm păsurile iar cei din Guvern să susţină că agenda Guvernului nu o face Strada! Îmi pare rău, dar Strada e cea care i-a ales", precizează un alt protestatar.
* * *
La protest a putut fi văzut şi fostul ministru de interne Doru Viorel Ursu. Deşi acesta s-a ţinut mai deprate de mulţime, prezenţa sa nu a scăpat neobservată de cei ce au păstrat vie în memorie anii 90 - 91, ani ai ascensiunii FSN şi ai mineriadelor, aceştia privind cu stupoare venirea lui Ursu. Fost ministru între două mineriade, Doru Viorel Ursu a susţinut că a venit ca cetăţean, nemulţumit de adoptarea OUG 13. Fostul ministru nu a dorit să ne ofere multe informaţii despre motivaţiile dumnealui, explicând că a dat deja un interviu televizat şi mai multe explicaţii despre cum vede problema OUG 13, OUG 14 găsim pe contul său de Facebook.
* * *
Pentru a 21-a zi consecutiv de la adoptarea OUG 13, cetăţenii ies în Piaţa Victoriei, unde continuă să ceară demisia celor ce au încercat modificarea Codului Penal în favoarea corupţilor.
Protestul de astăzi are loc pe fundalul respingerii, astăzi, în Senat, a OUG 13, respingere criticată vehement de Călin Popescu Tăriceanu şi de Traian Băsescu. De altfel, Tăriceanu a refuzat să prezideze şedinţa şi a ieşit din sală înaintea votului, în timp ce Băsescu a susţinut că prin respingerea OUG 13 abuzul în serviciu este dezincriminat. În linie cu discursul lui Băsescu, senatorii PMP s-au abţinut de la vot. For decizional pe respingerea OUG 13 este Camera Deputaţilor.
Alt element de noutate de ieri, când mii de oameni au înfruntat ploaia pentru a nu lăsa protestele să se stingă şi până astăzi, sunt declaraţiile lui Liviu Dragnea care, invitat la România TV, a ţinut să vorbească despre zvonuri cum că multinaţionalele (şi chiar naţionalele) "au finanţat şi au stimulat şi au îndemnat propriii angajaţi să iasă la aceste manifestaţii."
Reamintim că de la adoptarea OUG 13 şi până acum, sute de mii de oameni au ieşit în stradă cerând tranşarea situaţiei de o asemenea manieră încât respectiva ordonanţă să nu mai poată învia. Mai mult, oamenii vor ca nici "spiritul" OUG 13 să nu mai bântuie România, cu alte cuvinte, vor ca politicienii să fi învăţat din aceste proteste că românii nu mai accepta ca politicienii să dea legi strâmbe în interesul unei clici.
Revenind la planul concret, oamenii cer schimbarea Guvernului pe care îl consideră compromis, precum şi demisia lui Dragnea şi Tăriceanu pe care îi cred cel puţin la fel de vinovaţi ca Grindeanu, dacă nu chiar mai vinovaţi. Cât despre Guvernul ce va veni, acesta ar trebui să fie unul format din profesionişti, din oameni corecţi, care să fi învăţat din lecţia zilelor ce au trecut că guvernarea se face transparent, corect şi în folosul cetăţeanului, nu noaptea, pe furiş şi pentru hoţi.
Photo credit: Mihuţ Savu