Dragnea: Administraţia publică, paralizată. Trebuie clarificată legislaţia - cei care nu fură să poată munci liniştiţi
alte articole
Este "inadmisibil" ca un primar, un ministru, sau un şef de instituţie publică, să ştie că nu încalcă nicio lege, dar să nu poată sta liniştit pentru că nu ştie ce are şi ce nu are voie să facă, a declarat luni, la Adunarea Generală a Asociaţiei Comunelor din România, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.
"Se tot vorbeşte de ani de zile despre primari, oameni politici, miniştri care ocupă diverse funcţii şi care, vezi Doamne, fac şi dreg. Cel mai important lucru este să fie o legislaţie clară. Fiecare dintre dumneavoastră vrea să ştie un lucru simplu: ce am voie să fac şi ce nu am voie să fac? Pentru că e inadmisibil ca un primar sau un ministru sau cineva care conduce o instituţie publică să ştie că nu încalcă nicio lege şi cu toate astea să nu poată să stea liniştit.
Nu mai e nicăieri, în nicio ţară, acest lucru. Legislaţia este clară, dacă este clară şi e încălcată, cel care a încălcat legislaţia plăteşte. Vreau să ştiu şi eu ce am voie să fac, ce n-am voie să fac, nu să mă trezesc la un moment dat că cineva îmi spune că n-ai încălcat nicio lege, dar ai greşit", a precizat Dragnea, citat de Agerpres.
Liderul PSD consideră că o astfel de situaţie nu ajută şi nu dezvoltă România şi statul de drept.
"Statul de drept e ajutat dacă balanţa dreptăţii este perfect echilibrată între dorinţa de a face dreptate, dar şi între dorinţa de a asigura drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor", a subliniat Dragnea, care s-a pronunţat în favoarea clarificării legislaţiei, astfel încât celor care fură să le fie frică, iar celor care nu o fac şi care nu sunt corupţi să li se ofere posibilitatea "să trăiască şi să muncească liniştiţi".
"Acolo trebuie să ajungem în această ţară. Nici cu vinovăţii inventate, nici cu vinovăţii presupuse - trebuie să fie foarte clar", a adăugat Dragnea.
În acelaşi timp, şeful Camerei Deputaţilor a pledat pentru stabilirea unei distincţii clare între legalitate şi oportunitate.
"Vom defini în Parlament, indiferent de presiuni, în mod clar distincţia dintre legalitate şi oportunitate. Oportunitatea este a celui care a fost ales sau care a fost numit în mod legitim într-un proces democratic. Oportunitatea ţi-o dă legitimitatea unui vot, obligaţiile asumate într-o campanie electorală şi libertatea de a lua decizii împreună cu Consiliul local pentru a dezvolta comunitatea aşa cum crede acel Consiliul local ales de oameni. Prea multe instituţii îşi dau cu părerea despre oportunitate: de ce ai făcut drumul ăla şi nu l-ai făcut pe ăla?
Trebuie să înţeleagă toată lumea că administraţia publică din România trebuie să iasă din această stare de paralizie. Funcţionari cărora le e frică să mai semneze, primari care nu ştiu dacă ceea ce fac azi nu e reinterpretat peste un an sau peste zece ani de zile, oameni de afaceri cărora le e frică să mai discute cu vreun primar sau cu vreun oficial din România. Mă refer la oameni de afaceri români, că ceilalţi nu au probleme", a punctat Dragnea.