"Revoluţia luminii" intră în ziua 20. În ciuda ploii reci, protestele continuă
alte articole
UPDATE: Protestul se apropie de final. În jurul orei 22.10, în Piaţa Victoriei mai erau doar câteva persoane.
* * *
UPDATE: Aşa cum ne-au obişnuit în fiecare seară, protestatarii au intonat Imnul Naţional la ora 21:00, după care au scandat "Demisia, demisia!", timp de aproape o jumătate de oră. În jurul orei 21.30, protestatarii au început să se îndrepte spre casele lor.
* * *
UPDATE: Numărul protestatarilor a crescut în pofida ploii reci care cade peste Capitală, ajungând la circa 3.000. Se scandează: "Jos Tăriceanu, Dragnea şi Grindeanu!" şi "Şobolanii".
Proteste similare celui de la Guvern au loc şi la Timişoara, Iaşi, Sibiu şi Cluj.
* * *
UPDATE: Peste 1.000 de persoane protestau în Piaţa Victoriei în jurul orei 20.00 iar numărul manifestanţilor continuă să crească, noi grupuri de oameni revărsându-se spre zona de lângă Guvern.
În mulţime flutură drapele tricolore iar umorul este, ca de obicei, la el acasă. Mai nou, pe lângă pancarte cu mesaje "mobilizatoare" pentru Guvern, în mulţime a apărut un protestar îmbrăcat în argintiu, cu un coif pe cap, cosumaţie contra "radiaţiilor psihotronice. Pe spate, omul şi-a pus un mesaj cu "Papagal manipulat".
Se scandează puternic "Demisa" şi "DNA să vină să vă ia!". Protestatarii, veniţi pe ploaie şi frig în Piaţa Victoriei, se declară determinaţi să continue să reziste zi de zi până ce Guvernul pleacă, deoarece, spun ei, Cabinetul Grideanu nu mai este deloc credibil.
"Motivul pentru care sunt aici e dl. Grindeanu. Dl Grindeanu, aşa cum ştiţi, a semnat ordonanţa 13, şi acum sunt două variante: fie n-a ştiut ce a semnat, este incompetent şi trebuie să plece, fie a ştiut ce a semnat, e complice şi tot trebuie să plece!", declară un protestatar.
"Aşteptam de la Guvernul Grindeanu o poziţie corectă, coerentă şi transparentă, din păcate, chiar din primele zile ei nu au respectat acest lucru. Îmi doresc ca acest Guvern să cadă, PSD-ul să facă un alt guvern credibil, de profesionişti, care au onoare şi care să merite titlul de demnitari!", adaugă un altul.
"Corupţia, din cauza căreia spitalele sunt în halul în care sunt, drumurile sunt pline de gropi şi noi ce facem? Plătim impozite şi taxe să ajungă unde? În buzunarele şmecherilor, asta m-a scos aici, pe ploaie. Ar trebui să plece toţi cei care sunt corupţi!", ne spune un alt cetăţean care înfruntă ploaia în Victoriei.
* * *
În Piaţa Victoriei a început cea de-a 20-a seară de proteste pentru tranşarea situaţiei OUG 13 şi pentru schimbarea Guvernului şi a modului în care politicienii înţeleg să conducă ţara.
În pofida ploii reci care cade peste Bucureşti, cetăţenii continuă rezistenţa la Guvern, "rezist" fiind, reamintim, cuvântul de ordine al protestelor maraton.
De la adoptarea OUG 13 şi până acum, cetăţenii au ieşit seară de seară în Piaţa Victoria, punctul culminant fiind atins pe 5 februarie, când în Victoriei s-au strâns circa 300.000 de cetăţeni, în seara respectivă 600.000 de români protestând în toată ţara. Deşi numărul protestatarilor a scăzut în serile ce au venit, doleanţele lor au rămas neschimbate: tranşarea situaţiei OUG 13 - abrogată de Guvern dar în condiţii care, potrivit specialiştilor, permit resuscitarea ei dacă Parlamentul nu o respinge înainte să adopte ordonanţa de abrogare - şi schimbarea modului în care este condusă ţara.
Merită menţionat că, în timp ce premierul Grindeanu tot declara în varii contexte că a înţeles mesajul Străzii, protestatarii intervievaţi ieri de reporterul Epoch Times sunt de părere că Guvernul şi în genere clasa politică nu au înţeles nimic din ce le transmite Strada şi se vede din comportamentul lor.
"E o chestie de aroganţă, de lipsă de respect faţă de cei ce ies în stradă. Aceeaşi poveste cu cei ce ne-au votat sunt mai mulţi! Aşa cum au pretenţia ca preşedintele să fie pentru toţi românii şi ei trebuie să înţeleagă că Parlamentul e reprezentantul unui întreg popor!", spune un protestatar.
"Clasa politică nu a înţeles mesajul străzii, PSD aşa a guvernat întotdeauna, noi suntem cu puterea, voi sunteţi fraierii!", declară o altă persoană.
Ce ar trebui să se întâmple ca oamenii să aibă încredere că se va schimba ceva? Guvernul să plece, idem Dragnea şi Tăriceanu, răspund cei intervievaţi.
Photo credit: Mihuţ Savu