Ziarul din Beijing devine un panou de reclamă pentru luptele de partid

Chinezi citind ziare afişate pe străzile din Beijing
Chinezi citind ziare afişate pe străzile din Beijing (Teh Eng Koon / AFP / Getty Images)

În opacitatea încăpăţânată a politicii comuniste chineze, există puţine modalităţi pentru ca oamenii să ştie ce se întâmplă la cele mai înalte nivele de putere. Dar de zeci de ani a existat un lider destul de fiabil: prima pagină a ziarului.

Acest principiu a fost demonstrat recent într-un mod mai simplist decât de obicei, atunci când Beijing Daily a declarat pe 31 martie că "secretarul general nu ar trebui să fie cea mai mare autoritate asupra Comitetului Central al partidului", şi că "conducerea colectivă ar trebui accentuată."

În acel moment, Hu Jintao, secretarul general al Partidului Comunist Chinez, se afla în Cambodgia.

Apoi, patru zile mai târziu situaţia s-a inversat (Hu s-a întors). Articolul despre "conducerea colectivă" a fost şters de pe site şi a fost plasat un editorial proeminent, care preciza: "Păstraţi în minte instrucţiunile sincere ale secretarului general". Această frază şi "Să respectăm instrucţiunile sincere ale secretarului general" au apărut de patru ori în articolul scurt de 1000 de caractere.

Analiştii chinezi cred că aceste editoriale concurente, care stabilesc linii politice diferite, sunt o modalitate de a măsura lupta pentru elită din interiorul cercurilor principale de partid. De când Wang Lijun, şeful poliţiei din Chongqing, a încercat să dezerteze la Consulatul SUA în februarie, şi de când Bo Xilai a fost demis, lupta dintre facţiuni opuse din partid s-a intensificat.

Articolul de pe 31 martie din Beijing Daily a fost scris de Wang Yunsheng, un profesor asociat la Şcoala de Studii Marxiste de la Universitatea Renmin din China. Acesta a fost intitulat "Când a început partidul nostru să îşi numească liderul suprem "secretar general"?"

În ultima porţiune a articolului, Wang a spus: "Partidul nostru evidenţiază şi pune în aplicare întotdeauna conducerea colectivă. Deşi secretarul general este cea mai înaltă poziţie de lider din partid, aceasta nu este cea mai mare entitate de conducere."

Wang a citat Constituţia Partidului pentru a-şi susţine punctul de vedere. Editorialul său a susţinut că rolul de secretar general este doar "de a prezida lucrările zilnice ale secretariatului şi de a convoca reuniuni în interiorul partidului."

Analiştii cred că faptul că Beijing Daily a publicat articolul este important. Şeful de partid de la Beijing este Liu Qi, un membru al fracţiunii fostului lider Jiang Zemin. Jiang - acum pe patul de moarte - a fost apărătorul lui Bo Xilai, şeful de partid din Chongqing care a fost demis, şi al lui Zhou Yongkang, ţarul de securitate. Analiştii cred că Liu Qi ar fi încercat să ofere un sprijin ideologic lui Zhou, prin editorialul bine plasat în timp.

Sprijinul lui Liu Qi pentru Jiang Zemin este observat în eforturile sale de a persecuta practicanţii Falun Gong, o practică spirituală chineză care are la baza înaltele valori morale: adevăr, compasiune şi toleranţă. Jiang a lansat campania în 1999 şi a promovat cadre, cum ar fi Bo Xilai şi Zhou Yongkang, pentru a o efectua în cel mai fiabil mod. El a introdus astfel de funcţionari în cadrul Comitetului permanent al Biroului Politic pentru a menţine campania şi pentru a preveni ca mişcarea de mobilizare politică iniţiată de el să fie răsturnată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii