"Spionul" Bo Xilai, înfurie oficialităţile de rang înalt ale PCC

Bo Xilai pe data de 13 martie, beijing, China, cu două zile înainte să fie scos din postul de Secretar Municipal comunist al oraşului Chongqing.
Bo Xilai pe data de 13 martie, beijing, China, cu două zile înainte să fie scos din postul de Secretar Municipal comunist al oraşului Chongqing. (Lintao Zhang / Getty Images)

Rapoarte au scos la iveală cum că Bo Xilai, liderul Partidului în Chanqing şi puternicul său prieten Zhou Yongkang, au ordonat subordonaţilor să spioneze şi să descopere secrete ale celor mai înalte capete din Partidul Comunist din China.

Atunci când liderii partidului, Xi Jinping, He Guoqiang, Li Yuanchao, Wu Bangguo şi alţi, au vizitat Chingqing, Wang Lijun a aranjat o operaţiune de spionaj, conform celei mai recente ediţii a ziarului Asia Weekly.

Locotenentul lui Wang Lijun, Wang Pengfei, a coordonat operaţiunea, conform cu RFI (Radio France Internaţionale).

Conform celor mai recente date, în prezent Wang Pengfei este reţinut şi anchetat, potrivit Caixin Media.

Arestarea lui Wang Pengfei a fost dezvăluită de un reporter de la Caixin după ce a intervievat trei ofiţeri de poliţie din Districtul Yubei, departamentul Chongqing, unde Wang era şef adjunct.

Surse din RFI spun că Wang Pengfei era ajutorul de nădejde al lui Wang Lijun şi este răspunzător de activităţi criminale şi spionaj de mai mult timp. Ofiţeri de poliţie din Tieling provincia Liaoning, au spus că atunci când Wang Lijun era şef de poliţie în Tieling, Wang Pengfei a fost promovat ca şef adjunct. Atunci când Wang Lijun s-a transferat în Jinzhou City, Wang Pengfei s-a transferat şi el şi a devenit şef adjunct la poliţia din Jinzhou, urmându-l, de asemenea, şi atunci când acesta s-a mutat în Chongqing în 2010.

Pentru Bo Xilai nu era nimic nou să ordone supravegherea oficialilor de rang înalt. Fostul şef al Biroului pro-Beijing din nord-estul Chinei, Jiang Weiping a declarat pentru Epoch Times că atunci când Jiang Zemin a vizitat oraşul Dalian în luna august 1999, conversaţiile sale au fost înregistrate. Pentru a asculta conversaţiile lui Jiang cu ceilalţi, Bo Xilai a cerut Biroului Securităţii din Dalian să achiziţioneze aparatură de spionaj din Germania de Vest.

Descoperirea interceptărilor lui Bo, a fost un factor decisiv în înlăturarea sa. Liderii Partidului Comunist au fost înfuriaţi că Bo le urmărea mişcările şi odată cu aflarea tacticilor sale, foştii săi locotenenţi cad ca piesele de domino.

Primul care a căzut a fost Wang Lijun. Era mâna dreaptă a lui Bo şi şeful poliţiei din Chongqing. Lucrurile au început să se înrăutăţească atunci când el a fost înlăturat din postul său de către Bo pe 2 Februarie. Pe 6 februarie, Wang s-a prezentat la consulatul american din Chengdu, cu informaţii confidenţiale, cerând azil politic.

Asta profeţea demisia lui Bo – un bărbat ambiţios a cărei ascensiune în Partid s-a datorat loialităţii către fostul lider Jiang Zemin şi continuarea cu zel a persecuţiei împotriva Falun Gong. Bo a fost înlăturat din birou în 15 martie.

Wang Lijun era doar asasinul ce asculta de Bo Xilai şi cel mai probabil nu avea abilitatea să obţină contacte în interiorul Biroului Central, conform unui analist citat de Asia Weekly. Accesul în interior a fost aranjat de Zhou Yongkang – şeful securităţii şi unul dintre cei nouă membrii ai Comitetului Biroului Politic, ce se presupune a fi acum în dispută crâncenă cu Hu Jintao şi Wen Jiabao.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe