Zelenski susţine apelul lui Trump de a pune capăt războiului din Ucraina

Donald Trump şi Volodimir Zelenski se întâlnesc la New York City, SUA, 27 septembrie 2024 (Alex Kent/Getty Images*)
Redacţia
09.12.2024

Preşedintele Volodimir Zelenski a susţinut demersul omologului său american Donald Trump de a pune capăt războiului din Ucraina „cât mai curând posibil”, într-o întâlnire surpriză organizată de Emmanuel Macron înainte de redeschiderea Notre-Dame, relatează The Telegraph.

Cei trei şefi de stat s-au întâlnit sâmbătă la Palatul Elysee pentru a discuta despre cooperarea lor în materie de „apărare şi ofensivă” în Ucraina, a declarat Trump, adăugând că lumea „o ia puţin razna în acest moment”.

Preşedintele ales al SUA s-a întâlnit, de asemenea, cu Prinţul de Wales în marja ceremoniei, în primul său contact cu familia regală de la părăsirea mandatului în 2021.

Aceştia urmau să se întâlnească oficial mai târziu sâmbătă seara pentru a discuta despre „relaţia specială” dintre Marea Britanie şi SUA.

Emmanuel Macron a întâmpinat 40 de lideri mondiali la redeschiderea Notre-Dame, la cinci ani după ce părţi ale catedralei au ars într-un incendiu.

Clopotele catedralei au răsunat aclamând finalizarea unei reconstrucţii în valoare de 630 de milioane de lire sterline, despre care Macron a spus că a demonstrat că Franţa poate „realiza imposibilul”.

„Această catedrală este o metaforă fericită pentru ceea ce este o naţiune şi ceea ce ar trebui să fie lumea”, a spus el.

După întâlnirea cu Donald Trump, Zelenski a declarat că cei doi au convenit să urmărească o „pace justă”, repetând mantra preşedintelui ales al SUA de „pace prin forţă”.

„Cu toţii dorim ca acest război să se încheie cât mai curând posibil şi într-un mod corect. Am vorbit despre oamenii noştri, despre situaţia de pe teren şi despre o pace justă”, a spus liderul ucrainean.

Întâlnirea a fost prima dintre Trump şi preşedintele ucrainean de la victoria acestuia în alegeri, luna trecută. Acesta a promis anterior să pună capăt războiului „într-o zi” şi lucrează la o strategie de negociere a unei încetări a focului cu Rusia.

Zelenski a sugerat anterior că se opune planului lui Trump de a reduce ajutorul militar american şi de a începe negocierile cu Vladimir Putin cu privire la teritoriul din estul Ucrainei.

Cu toate acestea, el a fost dornic să se implice în strategia preşedintelui ales de la victoria sa electorală de luna trecută şi a solicitat ca Ucraina să beneficieze de protecţie occidentală suplimentară sub „umbrela NATO” ca parte a unui acord de pace.

De asemenea, el a sugerat că ar fi dispus să cedeze patru regiuni estice ocupate în prezent de Rusia în schimbul încheierii „fazei fierbinţi” a războiului.

Sâmbătă, Trump şi Zelenski i-au mulţumit lui Macron pentru organizarea summitului neaşteptat. Trump a descris invitaţia sa la Palatul Elysee drept „o mare onoare” şi a vorbit despre „marea relaţie” dintre cele două ţări.

El a spus: „Cu siguranţă se pare că lumea o ia puţin razna acum. Şi vom vorbi despre asta”.

Se pare că preşedintele Donald Trump ia în considerare stabilirea unei zone tampon de aproape 1300 de kilometri între Ucraina şi Rusia, patrulată de soldaţi europeni. SUA nu ar contribui cu trupe, dar ar putea oferi ajutor militar pentru menţinerea păcii.

Orice acord ar depinde de viitorul regiunilor din estul Ucrainei invadate de forţele lui Putin în februarie 2022, unde războiul continuă. Ucraina a preluat de atunci controlul asupra unor părţi din regiunea Kursk, în interiorul Rusiei.

Unii membri NATO, inclusiv Marea Britanie, sunt îngrijoraţi că oferirea de concesii teritoriale lui Putin ar încuraja şi mai mult Rusia.

Mark Rutte, noul secretar general al NATO, a declarat că alte state membre vor încerca să sporească sprijinul militar înainte de învestirea lui Trump la 20 ianuarie.

Şeful de cabinet al lui Zelenski s-a întâlnit săptămâna aceasta la Washington cu membri de rang înalt ai echipei de tranziţie a lui Trump, inclusiv cu vicepreşedintele ales JD Vance, pentru a discuta despre planurile de încheiere a războiului.

SUA au anunţat sâmbătă un nou pachet de asistenţă pentru securitate în valoare de 988 de milioane USD pentru Ucraina, Washingtonul încercând să ofere ajutor Kievului înainte ca Trump să îşi preia mandatul.

Pachetul include drone, muniţie pentru lansatoarele de rachete de precizie HIMARS, precum şi echipamente şi piese de schimb pentru sisteme de artilerie, tancuri şi vehicule blindate, a precizat Pentagonul într-un comunicat.

Cel mai recent ajutor va fi finanţat prin intermediul Iniţiativei de asistenţă pentru securitatea Ucrainei, în cadrul căreia echipamentele militare sunt achiziţionate de la industria de apărare sau de la parteneri, mai degrabă decât extrase din stocurile americane, ceea ce înseamnă că nu vor ajunge imediat pe câmpul de luptă.

Acesta urmează unui pachet de 725 de milioane USD anunţat luni, care a inclus o a doua tranşă de mine terestre, precum şi arme antiaeriene şi antiblindate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor