Masacru în Haiti. Mai mulţi jurnalişti, seceraţi de gloanţele bandelor la redeschiderea unui spital public

Jurnalişti haitieni, seceraţi de gloanţe într-un atac armat al bandelor, 26 decembrie 2024 (X - screenshot)
Redacţia
26.12.2024

Un supravieţuitor al celui mai grav atac al bandelor împotriva jurnaliştilor haitieni din istoria recentă a descris, miercuri, cum şi-a văzut colegi doborâţi de gloanţe şi reporteri cu răni la cap şi la piept care au stat o oră sau mai mult fără ajutor, relatează AP News.

Doi reporteri şi un ofiţer de poliţie au murit în atacul de marţi de la redeschiderea celui mai mare spital public din Port-au-Prince. Şapte jurnalişti care relatau evenimentul au fost răniţi.

„Unii au fost loviţi în piept. Unii dintre jurnalişti au avut o parte din faţă distrusă, alţii au fost împuşcaţi în gură sau în cap”, şi-a amintit fotograful Jean Fregens Regala.

Membrii coaliţiei de bande de stradă Viv Ansanm, care a preluat controlul asupra unei mari părţi din Port-au-Prince, au înconjurat spitalul şi au deschis focul printr-o poartă metalică. Mai târziu, bandele au declarat că erau supărate că guvernul a anunţat redeschiderea spitalului fără permisiunea lor.

O înregistrare video din interior, din momentul atacului, arată cum poarta metalică din faţa spitalului se îndoaie sub o ploaie de focuri de armă, în timp ce reporterii se înghesuiau să încerce să intre în clădire.

„Toţi jurnaliştii au început să se mişte pentru a intra în spital pentru că auzeam că focurile de armă se apropiau de noi. Eu mă ascunsesem în spatele porţii pentru a mă pune într-un loc sigur, dar alţi jurnalişti se grăbeau să intre în spital şi se trăgea fără oprire”, îşi aminteşte Regala.

Regala a supravieţuit doar pentru că a rămas adăpostit în spatele unui corp de gardă din beton de lângă poartă.

„Dacă m-aş fi grăbit şi aş fi fugit, sau aş fi fugit în interiorul spitalului pentru a mă ascunde, sunt sigur că aş fi fost printre victime. Am început să cerem ajutor, doar ajutor, pentru victimele care sângerau abundent. Nu era niciun medic sau asistentă prin preajmă”, a spus el.

„Deşi spitalul era pe cale să se redeschidă, nu dispunea de materiale medicale pentru a acorda primul ajutor victimelor jurnaliştilor şi celorlalte victime”, a declarat Regala, adăugând că, întrucât nu au găsit mănuşi, au folosit pungi de plastic pe mâini ca înlocuitori.

Nici ministrul sănătăţii nu şi-a făcut apariţia. Zona este atât de periculoasă încât, atunci când poliţia a răspuns în cele din urmă la apelurile de ajutor ale jurnaliştilor, după aproximativ două ore, a trebuit să intre cu o scară peste un zid de la Poliţia Naţională din apropiere, deoarece bandele controlau majoritatea străzilor.

„Aceşti oameni au petrecut mai mult de o oră pierzând sânge”, a declarat Regala.

Asociaţia haitiană a jurnaliştilor a emis marţi o declaraţie prin care solicită guvernului ţării, care abia funcţionează, să nu pună în pericol viaţa reporterilor - sau a publicului - prin astfel de evenimente.

Asociaţia a făcut apel la „autorităţi să acţioneze prudent în graba lor de a lua decizii, pentru a evita expunerea la pericol a jurnaliştilor şi a altor persoane care îi însoţesc la evenimentele lor”.

Regala a spus că a fost clar, de îndată ce au ajuns, că zona din jurul spitalului nu era sigură.

„Faptul că ministrul sănătăţii ne-a invitat, simţi că pregătirile au fost deja făcute. Când am luat legătura cu o unitate de poliţie, poliţia ne-a spus că nu era la curent cu evenimentul, cu redeschiderea spitalului”, a spus el.

Guvernul nu a avut un răspuns imediat la plângeri. Între timp, cei şapte jurnalişti răniţi au fost duşi la un alt spital.

„Transmit condoleanţele mele persoanelor care au fost victime, poliţiei naţionale şi jurnaliştilor”, a declarat marţi preşedintele interimar al Haiti, Leslie Voltaire, într-un discurs adresat naţiunii.

Bandele de stradă au preluat controlul asupra a aproximativ 85% din Port-au-Prince şi au vizat, de asemenea, principalul aeroport internaţional şi cele mai mari două închisori din Haiti.

Johnson „Izo” André, considerat cel mai puternic lider de bandă din Haiti şi parte a grupului de bande Viv Ansanm, a postat marţi un videoclip pe reţelele sociale, revendicând atacul.

În videoclip se spune că redeschiderea spitalului nu fusese autorizată de către coaliţia bandelor.

În Haiti au mai fost atacaţi jurnalişti. În 2023, doi jurnalişti locali au fost ucişi în decurs de câteva săptămâni - reporterul radio Dumesky Kersaint a fost împuşcat mortal la mijlocul lunii aprilie a acelui an, în timp ce jurnalistul Ricot Jean a fost găsit mort mai târziu în acea lună.

În iulie, fostul prim-ministru Garry Conille a vizitat Spitalul Universităţii de Stat din Haiti, cunoscut mai bine sub numele de Spitalul General, după ce autorităţile au recâştigat controlul asupra acestuia de la bande.

Spitalul a fost lăsat devastat şi plin de moloz. Pereţii şi clădirile din apropiere erau pline de găuri de gloanţe, semnale ale luptelor dintre poliţie şi bande. Marţi, Regala a declarat că muncitorii abia vopseau şi curăţau spitalul.

Atacurile bandelor au adus sistemul de sănătate din Haiti în pragul colapsului, jefuind, incendiind şi distrugând instituţii medicale şi farmacii din capitală. Violenţele au creat o creştere a numărului de pacienţi şi o lipsă de resurse pentru tratarea acestora.

Regala a declarat că va ignora rugăminţile familiei sale de a ieşi din jurnalism.

„Munca trebuie să continue, pentru a ne asigura că populaţia este informată”, a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor