Opoziţia din Coreea de Sud anunţă că va introduce un proiect de lege pentru destituirea preşedintelui interimar

Han Duck-soo ar putea fi demis din funcţia de premier al Coreei de Sud. (Getty Images)
Redacţia
26.12.2024

Principalul partid de opoziţie din Coreea de Sud a declarat că va introduce joi un proiect de lege pentru destituirea preşedintelui interimar Han Duck-soo şi va organiza un vot vineri, o acţiune care ar putea adânci criza constituţională a ţării declanşată de o lege marţială de scurtă durată, transmite Reuters.

Partidul Democrat din opoziţie a ameninţat că îl va pune sub acuzare pe Han dacă acesta nu numeşte imediat trei judecători pentru a ocupa posturile vacante de la Curtea Constituţională. Parlamentul a votat joi în favoarea celor trei nominalizaţi, însă aceştia nu au fost încă numiţi oficial de Han.

Curtea judecă punerea sub acuzare a preşedintelui Yoon Suk Yeol în legătură cu declararea legii marţiale la 3 decembrie.

„A devenit clar că prim-ministrul şi preşedinte în exerciţiu Han Duck-soo nu are calificarea sau voinţa de a proteja Constituţia”, a declarat liderul de grup al Partidului Democrat, Park Chan-dae.

Dacă Han este pus sub acuzare, ministrul de finanţe va prelua preşedinţia interimară. Partidul Democrat controlează majoritatea parlamentului, dar există dezacorduri între partide şi unii cercetători constituţionali cu privire la necesitatea unei majorităţi simple sau a unui vot de două treimi pentru punerea sub acuzare a preşedintelui în exerciţiu.

Han a declarat mai devreme, joi, că nu va numi judecătorii până când partidele politice nu vor ajunge la un acord cu privire la numiri, deoarece dacă va face acest lucru fără un consens politic va afecta ordinea constituţională.

Doi dintre candidaţii propuşi pentru Curtea Constituţională, care urmează să fie supuşi votului joi, au fost nominalizaţi de Partidul Democrat, iar unul de Partidul Puterea Populară al lui Han. Partidul de guvernământ a obiectat faţă de această repartizare, spunând că nu a fost de acord cu ea.

Han a fost presat să facă aceste numiri, dar partidele politice nu au fost de acord dacă are autoritatea de a face acest lucru în calitate de preşedinte interimar.

Curtea urmează să organizeze vineri prima audiere în cadrul procesului pentru a decide dacă îl demite pe Yoon sau îl repune în funcţie.

Conform Constituţiei, şase judecători trebuie să fie de acord să demită un preşedinte pus sub acuzare, ceea ce înseamnă că judecătorii actuali trebuie să voteze în unanimitate pentru demiterea lui Yoon. Curtea a declarat că poate delibera fără a avea un complet de judecători.

Yoon, care a fost destituit de parlament la 14 decembrie într-un vot la care s-au alăturat unii membri ai partidului său de centru-dreapta, nu a prezentat joi documentele legale solicitate de instanţă, a declarat purtătorul de cuvânt al instanţei, Lee Jean, în cadrul unui briefing de presă.

Miercuri, el a ignorat ultima citaţie pentru interogatoriu într-o anchetă penală separată. Sfidarea repetată a lui Yoon a stârnit critici şi apeluri din partea opoziţiei pentru arestarea sa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor