Băsescu scoate "tunul" după ce Georgescu a susţinut că "scutul de la Deveselu e o ruşine diplomatică care nu serveşte României"

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)
Andrei Pricopie
27.11.2024

Călin Georgescu crede că scutul de la Deveselu a fost o ruşine diplomatică şi nu serveşte României. Opinii similare au venit şi din direcţia celor de la AUR şi a Dianei Şoşoacă, contextul în care fostul preşedinte Traian Băsescu a explicat, la postul B1 TV, cât de important este pentru români acest scut.

"România a devenit parte a apărării antirachetă pentru statele membre ale Uniunii Europene, dar şi pentru Statele Unite. Structura de la Deveselu este dotată cu rachete şi cu nişte radare de mică distanţă. Dar sistemul este România-Polonia şi un radar de mare capacitate amplasat în Turcia, care detectează orice rachetă s-ar îndrepta către teritoriul statelor Uniunii Europene sau al Statelor Unite şi declanşează contraatacul şi lovitura împotriva rachetei care trebuie distrusă", a afirmat Traian Băsescu.

Potrivit fostului şef de stat, scutul mai are rachete şi la Atlantic, situate pe două distrugătoare care rămân în porturile spaniole, gata să lanseze rachete care eventual ar trece de primul val din Polonia şi România.

"Deci este un sistem de apărare, nu este un sistem de atac. În acelaşi timp, trebuie să recunoaştem că la Deveselu avem cea mai avansată tehnologie antirachetă. Cea mai avansată tehnologie americană. Americanii sunt obligaţi să-şi apere această tehnologie. Noi nu putem... Avem trupe ale Statelor Unite: ai 5.000 de trupe la Kogălniceanu, ai aviaţie la Kogălniceanu, ai baza aeriană la Turda şi multe, multe altele, care sunt în baza româno-americană. Deci să nu facem confuzii. NATO este la Cincu, sub comandă franceză. Kogălniceanu, Turda sunt baze, fie că la Kogălniceanu vorbim de bază aeriană sau de locaţia trupelor, sunt afaceri bilaterale româno-americane", a precizat Traian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor