Zeci de clădiri cu bulină roşie în Centrul Vechi al Capitalei. Consolidările vor începe după expertizare

Aproape 40 de clădiri din Centrul Istoric al Capitalei sunt încadrate în clasa I de risc seismic, a anunţat, miercuri, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.
Gabriela Firea (Florin Chirila/Epoch Times)
Ana Ion
31.08.2016

38 de clădiri din Centrul Istoric sunt încadrate la clasa I de risc seismic care prezintă pericol public. În aceeaşi categorie de risc seismic au fost încadrate şi alte 12 clădiri de pe Calea Victoriei, a anunţat miercuri Gabriela Firea.

"În zona Centrului Istoric, structura imobilelor încadrate în diferite clase de risc seismic - proprietate privată a statului sau proprietate mixtă - se prezintă astfel: risc seismic gradul I pericol public - 38 de imobile, în care sunt 87 de apartamente ocupate în prezent de 200 de cetăţeni; risc seismic gradul I - 11 imobile; risc seismic gradul II - 6 imobile. În ceea ce priveşte clădirile cu bulină de pe Calea Victoriei: imobile încadrate în clasa I de risc seismic care prezintă pericol public - 12 clădiri; clasa I risc seismic - o clădire; clasa a doua - trei clădiri; clasa a treia - doua clădiri", a precizat Firea, într-o conferinţă de presă.

Primarul a mai declarat că în prima etapă, aceste clădiri trebuie expertizate şi în funcţie de concluziile raportului de expertiză se poate trece la serviciul de proiectare şi demararea execuţiei lucrărilor.

"Pentru fiecare fază este necesară solicitarea din partea proprietarilor şi depunerea documentelor. Beneficiază de finanţare de la bugetul de stat imobilele încadrate în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public. Restituirea sumelor aferente consolidării se face de către proprietari în rate lunare egale în lei, fără dobândă, cu o durată de rambursare de 25 de ani de la data recepţiei", a explicat primarul general.

La rândul său, directorul general al Administraţiei Fondului Imobiliar, Mihai Enăchescu, a susţinut că Primăria Capitalei deţine, în Centrul Istoric, şapte imobile în administrare, acestea putând fi consolidate fără probleme.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor