Cutremurul din Italia. Şase români şi-au pierdut viaţa

Şase români şi-au pierdut viaţa în urma cutremurului din Italia, iar 11 sunt daţi dispăruţi.
Cutremurul din Italia
Cutremurul din Italia (Facebook, Pioneer)

UPDATE: Ministerul Afacerilor Externe anunţă că a fost confirmat cel de-al şaselea deces al unui cetăţean român, în urma seismului din Italia. Potrivit Mediafax, românul decedat este un copil de 11 ani găsit, joi seara, sub dărâmături, în timp ce mama lui, găsită mai devreme, a fost operată într-un spital din Rieti.

În ceea ce-i priveşte pei 5 cetăţeni români răniţi şi internaţi în spitale, medicii curanţi au comunicat Ambasadei României la Roma că starea lor este momentan stabilă, viaţa nefiindu-le pusă în pericol.

***

UPDATE. Ministerul de Externe anunţă cu regret decesul altor trei cetăţeni români în urma seismului produs pe teritoriul Italiei, reiese dintr-un comunicat de presă remis joi redacţiei.

"Potrivit ultimelor informaţii obţinute din Italia, a fost confirmat decesul altor trei cetăţeni români în urma seismului survenit la data de 24 august 2016 pe teritoriul Italiei. Astfel, la acest moment, numărul cetăţenilor români care şi-au pierdut viaţa în urma cutremurului este de cinci persoane.

În ceea ce priveşte semnalările privind cetăţenii români daţi dispăruţi, numărul cazurilor înregistrate până la acest moment este de 11 persoane. Verificările sunt în derulare. În continuare, echipa consulară mobilă aflată pe teren acţionează în coordonare cu autorităţile italiene şi întreprinde toate demersurile necesare pentru a stabili dacă printre victime se află şi alţi cetăţeni români. (...)

Ministerul de Externe transmite sincere condoleanţe familiilor cetăţenilor români care şi-au pierdut viaţa în această tragedie şi acordă întreaga asistenţă necesară în continuare", se arată în comunicatul citat.

* * *

Puternicul seism care a lovit Italia a făcut victime şi printre cetăţenii români. Doi dintre cele 247 de persoane care au murit în urma cutremurului de 6,2 grade sunt din România, informează MAE.

Ministerul Afacerilor Externe mai anunţă că printre răniţi au mai fost identificate alte două persoane de cetăţenie română, numărul răniţilor din ţara noastră ajungând în prezent la 4. Alţi 10 români sunt sinistraţi iar 8 sunt daţi dispăruţi.

"Echipele consulare mobile s-au deplasat la unităţile medicale unde se află internaţi cei 4 cetăţeni români răniţi şi menţin permanent legătura cu personalul specializat care îi monitorizează pentru informaţii actualizate cu privire la evoluţia stării acestora de sănătate.

Totodată, menţionăm faptul că cele două echipe mobile au continuat demersurile de acordare a asistenţei consulare pe parcursul întregii nopţi, deplasându-se şi la o tabără de sinistraţi unde sunt adăpostiţi 10 cetăţeni români.

În ceea ce priveşte semnalările primite în cursul zilei de astăzi privind cetăţenii români daţi dispăruţi, menţionăm că verificările continuă, în acest moment 8 persoane aflându-se în această situaţie.

Cele două echipe consulare mobile se află în continuare pe teren, acţionează coordonat şi întreprind verificări la unităţile spitaliceşti din zonă pentru a identifica dacă printre răniţi sunt şi alţi cetăţeni români.", informează MAE în comunicatul de presă remis Epoch Times.

De asemenea, MAE reaminteşte că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Italia - (0039) 06 835 233 58 şi (0039) 06 835 233 56, Consulatul General al României la Bologna - (0039) 051 5872120 şi (0039) 051 5872209, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

Reamintim că un cutremur de 6,2 pe scara Richter a lovit miercuri dimineaţă centrul Italiei făcând, potrivit unui ultim bilanţ, cel puţin 247 de morţi şi aproape 370 de răniţi. Numeroase clădiri istorice au fost distruse, iar pagubele sunt uriaşe. Guvernul italian a pus la dispoziţia autorităţilor locale fonduri de urgenţă de circa 230 de milioane de euro.