Zaragoza deschide o expoziţie cu opere împrumutate din colectia "Settecento" din Berlin

Pentru prima dată, o selecţie din colecţia valoroasă cu opere ale pictorilor Crespi, Tiepolo, Guardi şi Canaletto, ce aparţine muzeelor din Berlin, vor fi expuse pînă pe 13 noiembrie în oraşul Zaragoza din Spania.
Muzeul din Zaragoza, Spania
Muzeul din Zaragoza, Spania

Între baroc şi neoclasicism, pictura italiană a înflorit în secolul al XVIII-lea, în operele unor artişti precum Crespi, Tiepolo, Guardi şi Canaletto. O mare parte foarte valoroasă din lucrările acestor autori se găseşte în Germania, alcătuind colecţiile Muzeelor de Stat din Berlin. Acum, pentru prima dată, o selecţie din această colecţie valoroasă ajunge în Spania, Zaragoza fiind singurul oraş în care puteţi vedea această expoziţie temporară, organizată ca urmare a unui acord între Muzeele de Stat din Berlin şi Asistenţa Socială La Caixa.

Expoziţia "Settecento. Maeştri italieni din Muzeele Naţionale din Berlin"- găzduită de CaixaForum din Zaragoza până pe 13 noiembrie - a fost prezentată de curatorul Angel Aterido, împreună cu directorul adjunct al Fundaţiei Banca La Caixa, Elisa Duran, şi în prezenţa directorului Gemaldegalerie (Muzeul de Stat Berlin), Bernd Lindemann.

Cele patruzeci şi cinci de lucrări ce alcătuiesc această selecţie a colecţiei de pictură au fost repartizate în patru teme majore, după cum a explicat Elisa Duran.

Un prim grup se concentrează pe picturi de peisaje urbane şi peisaje care, în unele cazuri, includ imagini ale clădirilor aflate în ruină. Altul este alcătuit din picturi ce reflectă viaţa cotidiană a epocii, de la "cel mai umil segment social la cei care iubesc viaţa de palat", cu scene asezonate, uneori, cu un adevărat gust pentru oriental şi fantezie.

Un al treilea grup este format din picturi de mari dimensiuni, inspirate din teme mitologice şi literare, iar al patrulea grup cuprinde picturi cu teme religioase, lucrări ce reprezintă altare, sfinţi etc.

Expoziţia este unică, cuprinzând liste de lucrări excepţionale, organizată cu ajutorul Muzeului de Stat din Berlin.

Directorul general adjunct al Fundaţiei La Caixa a subliniat faptul că această expoziţie va permite vizitatorilor „să cunoască Italia acelei epoci în care apare un val de teme şi stiluri, de la echilibrul roman la dinamismul veneţian, de la mitologie la religie, de la viaţa populară la rafinamentele din palat, de la micile poveşti la marile probleme".

Acest context istoric se împleteşte cu apariţia geniului lui Goya în Spania. Pictorul aragonez a cunoscut artişti italieni de primă mână, precum Tiepolo, şi astfel s-a simţit atras de valul noilor tendinţe creative ale momentului. De aceea, după cum a subliniat Angel Aterido, colecţia de lucrări din Zaragoza are o semnificaţie specială pentru ceea ce a reprezentat acest context istoric şi artistic din care s-a inspirat Francisco de Goya.

Această expoziţie, care tocmai şi-a deschis porţile în CaixaForum Zaragoza, va coincide cu cea care va fi inaugurată pe 30 iunie în Berlin, cuprinzând o selecţie de picturi din Epoca de Aur spaniolă. Este vorba de 150 de lucrări ale unor artişti precum Velázquez, El Greco, Zurbaran şi Murillo ce vor fi expuse temporar în capitala germană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură