Yemen: SUA şi-au redus numărul consilierilor militari pe lângă coaliţia arabă

SUA şi-au redus numărul consilierilor militari pe lângă coaliţia arabă care intervine în Yemen, aflată sub comanda Arabiei Saudite, şi s-au distanţat de raidurile aeriene ale acesteia care au ucis mulţi civili.
Case distruse de lovituri aeriene saudite în apropiere de aeroportul Sanaa din Yemen, 26 martie 2015. (Captură Foto)
Matei Dobrovie
22.08.2016

Această reducere de personal ar fi avut loc, conform variantei oficiale ”pentru că nu a mai existat aceeaşi solicitare de asistenţă” din partea saudiţilor, a explicat locotenentul Ian McConnaughey, purtător de cuvânt al flotei a 5-a americane, cu baza în Bahrein, citat de Reuters.

Arabia Saudită se confruntă cu critici tot mai puternice din partea unor organizaţii de apărare a drepturilor omului din cauza numărului mare de civili ucişi în raidurile aeriene ale coaliţiei în Yemen. Oficialii americani le-au cerut în mod repetat saudiţilor să evite pierderile civile în cursul operaţiunilor militare împotriva rebelilor şiiţi houthi, care controlează capitala Sanaa şi o bună parte din nordul Yemenului.

Conform purtătorului de cuvânt american, această reducere nu afectează sprijinul acordat de SUA Arabiei Saudite. SUA menţin totuşi un număr de 5 consilieri pentru celula comună de planificare, care coordonează susţinerea americană, inclusiv realimentarea în aer a avioanelor coaliţiei şi schimbul de informaţii.

Oficiali americani, sub protecţia anonimatului, au declarat că reducerea numărului de consilieri trimişi în Yemen nu se datorează victimelor făcute în rândul civililor în războiul civil de 16 luni care a ucis peste 6.500 de oameni. Totuşi Pentagonul a adoptat o poziţie tranşantă, prin care se distanţează de acţiunile militare ale Riadului în Yemen.

”Cooperarea cu Arabia Saudită de când conflictul a escaladat, este modestă şi nu este un cec în alb. Chiar dacă-i susţinem pe saudiţi în privinţa integrităţii lor teritoriale, asta nu înseamnă că ne vom abţine să ne exprimăm îngrijorarea în legătură cu războiul din Yemen şi modul în care a fost dus. În discuţiile noastre cu coaliţia condusă de saudiţi, am insistat pe nevoia de a minimiza victimele civile. Personalul militar american nu a aprobat direct sau indirect alegerea ţintelor sau lovirea lor ”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Adam Stump.

La rândul său, un purtător de cuvânt al coaliţiei conduse de saudiţi în Yemen, brigadierul general Ahmed al-Asseri, a încercat să minimalizeze neînţelegerile cu SUA. ”Relaţia dintre Regat şi SUA este una strategică. Dacă este adevărată, această mişcare de retragere reflectă ceva la un nivel tactic. Chiar dacă SUA îşi va retrage consilierii, acest lucru nu are niciun impact asupra relaţiei noastre bilaterale”, a declarat acesta pentru Reuters.

Reamintim că un raport recent al ONU arată că în Yemen coaliţia condusă de saudiţi este responsabilă pentru 60% din copii ucişi sau răniţi anul trecut. Autorităţile saudite neagă însă, susţinând că raportul se bazează pe informaţii incorecte. În plus, marţea trecută un raid al coaliţiei a lovit un spital operat de Medecins Şans Frontières, ucigând 19 oameni, ceea ce a dus la evacuarea staffului a 6 spitale unde aceştia mai aveau personal.

Citiţi şi: Yemenul, un stat definitiv eşuat. Cine sunt rebelii Huthi care au preluat puterea

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor