Pentagonul recunoaşte că soldaţi americani se află în Yemen

Armata SUA a recunoscut faptul că a trimis soldaţi în Yemen pentru a lupta împotriva Al-Qaeda şi a aliaţilor săi. Yemenul este zguduit de un război civil în cadrul căruia o coaliţie condusă de saudiţi se luptă cu militanţii susţinuţi de Iran.
Case distruse de lovituri aeriene saudite în apropiere de aeroportul Sanaa din Yemen, 26 martie 2015.
Case distruse de lovituri aeriene saudite în apropiere de aeroportul Sanaa din Yemen, 26 martie 2015. (Captură Foto)

Armata americană a declarat vineri că a trimis un număr foarte mic de soldaţi în Yemen pentru a oferi informaţii forţelor Emiratelor Arabe Unite de la sol împotriva aliaţilor grupării teroriste Al-Qaeda.

Căpitanul Jeff Davis din Marina SUA a declarat că armata americană şi-a intensificat atacurile aeriene împotriva luptătorilor Al-Qaeda în Peninsula Arabă (AQPA), adăugând că un număr nespecificat de soldaţi americani a operat în săptămânile recente într-o locaţie fixă împreună cu forţele yemenite şi arabe – în special din Emiratele Arabe Unite – în zona oraşului port Mukalla, ce a fost capturat de AQPA cu un an în urmă.

Oficialii militari americani au declarat că participă la activităţi de supraveghere, recunoaştere şi colectare de informaţii pentru a susţine efortul Emiratelor Arabe Unite de a-i alunga pe rebelii Houthi susţinuţi de Iran.

SUA insistă că obiectivul său primar este lupta împotriva militanţilor AQPA care şi-au intensificat prezenţă în ţara zguduită de război. Oficialii militari şi ai spionajului din Washington văd luptătorii AQPA ca o ameninţare pentru Statele Unite.

Guvernul recunoscut internaţional din Yemen, susţinut de Arabia Saudită şi aliaţii săi din Golf, luptă cu rebelii Houthi, care au ocupat capitala Sanaa în septembrie 2014. Forţele conduse de saudiţi au intrat în conflict în martie 2015.

Conflictul din Yemen a provocat moartea a peste 6.400 de oameni şi a dus la strămutarea altor 2,8 milioane începând cu martie 2015. ONU conduce eforturile pentru găsirea unei soluţii negociate la acest conflict.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe