Yemenul, un stat definitiv eşuat. Cine sunt rebelii Huthi care au preluat puterea

Soldati yemeniti, la un punct de control din Saana, capitala tarii, scena a sangeroase atacuri Al Qaeda, 12 decembrie 2013
Soldati yemeniti, la un punct de control din Saana, capitala tarii, scena a sangeroase atacuri Al Qaeda, 12 decembrie 2013 (MOHAMMED HUWAIS / AFP / Getty Images)

Rebelii Huthi, care ocupaseră capitala Sanaa în septembrie şi-l obligaseră pe preşedinte să-şi depună demisia, au dizolvat Parlamentul şi au anunţat recent o nouă Constituţie provizorie. Fostul preşedinte Abed Rabbo Mansur Hadi urmează să fie înlocuit pentru doi ani cu un Consiliu prezidenţial format din 5 membri, iar în locul Parlamentului va funcţiona un Consiliu Naţional provizoriu cu 551 de membri, potrivit revistei germane Spiegel.

Huthi-yunii pro-Iran, care aparţin minorităţii zaidite şi care controlează din septembrie anul trecut capitala yemenită încearcă să-şi întărească puterea în ţară în dauna sunniţilor. De la părăsirea puterii de către preşedintele Ali Abdullah Saleh în urmă cu trei ani, ca urmare a unor proteste populare masive, este cea mai mare criză prin care trece Yemenul. Acesta se transformă într-un stat definitiv eşuat, neguvernabil, sfâşiat de conflictul sectar între rebelii Huthi şiiţi şi grupările sunnite din Sud, cât şi de avansul Al-Qaeda în Peninsula Arabă (AQAP), care încearcă şi ea să profite de haosul creat.

SUA au ezitat să continue bombardamentele cu drone împotriva grupării teroriste după ce s-a schimbat puterea din Sanaa prin demisia preşedintelui Hadi. Washingtonul nu poate coopera cu Huthi yunii sprijiniţi de Iran şi care sunt făţiş anti-americani, dar nici nu poate permite ca Yemenul să devină un safe haven pentru Al-Qaeda în Peninsula Arabă (AQAP), de unde această reţea teroristă să pregătească atentate în SUA şi Europa.

Mubeen Esam, jurnalist la Yemen Times, îmi explica într-un interviu mai vechi că rebelii Huthi fac parte din aripa şiită extremistă care are relaţii cu Iranul şi cu Hezbollahul. În opinia sa, acţiunile acestora împotriva guvernului din Sanaa se explică ”printr-un plan mai mare al Iranului în Golf care vrea să includă întreaga regiune. Rebelii au început să cultive instabilitatea în ţările din Peninsula Arabă, mai ales în Arabia Saudită fiindcă are graniţa cu Yemenul, pentru că este inima musulmanilor sunniţi”.

Esam susţine că Huthi-yunii îşi puteau exprima revendicările participând la jocul politic, printr-un dialog deschis cu autorităţile, nu prin forţa armelor. ”Acest război a început în 2004 când această grupare şiită a format grupuri mici iar autorităţile yemenite au capturat libanezi şi iranieni pe teritoriul lor, care veniseră să-i ajute împotriva guvernului. Rebelii n-au fost discriminaţi din punct de vedere politic sau economic pentru că majoritatea conducătorilor dinainte erau zaidiţi. Ei nu au fost marginalizaţi, ba dimpotrivă liderii din armată şi din funcţii înalte sunt din aripa Zaidia. Această grupare mică vrea să formeze un stat islamic propriu. Tot ce se întâmplă acum este conform unui plan din afară proiectat împotriva Yemenului sau Arabiei Saudite pentru a crea un conflict mare între sunniţi şi şiiţi. Scopul nu este ca Iranul să preia conducerea în Yemen, ci să existe un conflict între ţările respective”, explică jurnalistul yemenit. În opinia sa, Iranul caută să creeze state pentru şiiţi la graniţa saudito-yemenită, în Liban şi în Siria pentru a se putea amesteca în afacerile acestor ţări şi pentru a-şi spori influenţa în regiune.

Pe de altă parte, Yemenul este important pentru SUA şi statele din Golf din cauza poziţiei sale strategice la graniţa cu Arabia Saudită şi a rutelor maritime prin Golful Aden.

”Tot ce se întâmplă acum este conform unui plan din afară proiectat împotriva Yemenului sau Arabiei Saudite pentru a crea un conflict mare între sunniţi şi şiiţi. Scopul nu este ca Iranul să preia conducerea în Yemen, ci să existe un conflict între ţările respective”.

Rebelii Huthi vor avea o misiune grea de a controla ţara dat fiind că majoritatea resurselor energetice ale Yemenului sunt în sudul controlat de triburile sunnite care refuză să recunoască autoritatea acestora. Ţara se află deja în pragul falimentului, iar izbucnirea unui război între sunniţi şi şiiţi pare iminentă.

Principalul sponsor şi cel mai mare donator al Yemenului, Arabia Saudită, a întrerupt ajutorul financiar către Sanaaa în decemebrie ca formă de protest împotriva preluării puterii de către rebelii Houthi pro-Iran, scrie Wall Street Journal.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe