Puşkov: Ordinea Mondială este hotărâtă în Siria

Alexei Puşkov, preşedintele Comitetului pentru afaceri externe al Dumei de Stat din Rusia, a declarat că "ordinea mondială" este decisă în Siria.
Autobuze distruse la locul a doua explozii în oraşul sirian Homs, 21 februarie 2016.
Autobuze distruse la locul a doua explozii în oraşul sirian Homs, 21 februarie 2016. (Captură Foto)

Preşedintele comitetului pentru relaţii externe din Rusia, Alexei Puşkov, a declarat că războiul din Siria a fost "nu doar un conflict local" şi că "SUA ştie că îşi va pierde imaginea unei naţiuni de care trebuie să se ţină seamă, în cazul în care va eşua în Siria. El a adăugat că secretarul de stat al SUA, John Kerry este conştient de acest lucru de luni de zile. Declaraţiile au fost făcute ziarului Austria Presse.

Puşkov a susţinut că ţara sa este astăzi una dintre cele trei puteri mondiale ale globului, plasând Rusia la egalitate cu Statele Unite şi China. Oficialul rus a definit "putere mondială" o naţiune "care poate lua decizii la nivel mondial în mod independent" şi a subliniat că Rusia, ca putere mondială, a intervenit în Siria "asumându-şi responsabilitatea pentru situaţia din lume".

Puşkov a afirmat, de asemenea, că el consideră că UE este dependentă de SUA financiar şi militar.

În ceea ce priveşte obiectivul rusesc în Siria, Puşkov a afirmat că ţara sa nu va trimite forţe terestre, dar va sprijini armata siriană şi pe toţi cei care luptă împotriva IS [ISIS].

"Noi îl sprijinim pe Bashar al-Assad, pentru că el este încă preşedintele legitim al Siriei, şi cu excepţia kurzilor, este singura forţă din acea ţară care se află pe teren luptând împotriva Statului Islamic [IS / ISIS]."

Puşkov a negat orice afirmaţie că Rusia a folosit conflictul sirian ca să "înveţe Occidentul o lecţie".

Acesta a mai afirmat însă că Rusia nu a văzut niciun motiv să nu participe la soluţionarea conflictului, menţionând că SUA s-a bucurat deja de un monopol de 20 ani asupra regiunii, şi în loc să rezolve problemele din Orientul Mijlociu a distrus zona.

Puşkov s-a referit la acest paradox creat de SUA ca la o catastrofă, mai degrabă decât ca la un vid de putere.

"Analiştii occidentali folosesc termenul "vid" pe termen lung, dar acesta este doar un mod politicos de a spune că americanii au avut parte de un eşec complet. În Libia, Irak, Siria, Yemen, SUA nu a făcut nimic altceva, decât haos", a susţinut Puşkov.

Preşedintele Comitetului pentru afaceri externe al Dumei de Stat a mai declarat că Rusia a fost responsabilă pentru securitatea aliaţilor săi din Asia Centrală - Kazahstan, Tadjikistan şi Kârgâzstan.

"Aceasta este partea noastră vulnerabilă, care este ameninţată de Statul Islamic. Este timpul ca cineva să restabilească ordinea în Orientul Mijlociu ", a adăugat el.

Potrivit acestuia, ordinea în Siria a fost distrusă "de altcineva". De asemenea, el a amintit că SUA vrea să-l răstoarne pe Assad.

"Atunci când preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, şi-a dat seama în 2012 că lovitura de stat pregătită împotriva lui Assad nu va avea succes, el a început, împreună cu Turcia, Qatar şi Arabia Saudită, să sprijine grupurile islamiste radicale. Am intervenit în Siria, când soluţia specifică a SUA nu a funcţionat. Siria are nevoie de o soluţie politică", a susţinut Puşkov.

El a subliniat că Assad este sprijinit de o mare parte a populaţiei siriene şi că o soluţie politică nu se poate baza pe răsturnarea lui, ci numai pe negocieri între guvern şi opoziţie.

Puşkov consideră că doar acţiunea militară a Rusiei în Siria a restabilit echilibrul şi a permis o soluţie politică. Fără Rusia, este convins el, nu ar exista nicio încetare a focului în Siria acum "fără negocieri, în timp ce Statul Islamic şi Al Nusra ar fi împărţit Damascul între ele astăzi".

"Slăbirea sau distrugerea Statului Islamic aduce o mai mare siguranţă Rusiei, dar în cazul în care această organizaţie teroristă este întărită, devine un pericol mai mare pentru Rusia", a avertizat el.

Întrebat în legătură cu pericolul de confruntare directă între Turcia şi Rusia în Siria, Puşkov a declarat că Rusia a acţionat "foarte responsabil" după doborârea unui bombardier rus şi uciderea pilotului rus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii