Xi Jinping, aparent sănătos, se întâlneşte cu Panetta

Xi Jinping, membru al aparatului de partid comunist, care va deveni liderul suprem al Chinei în această toamnă, s-a întâlnit pe 19 septembrie la Beijing cu Leon Panetta, ministrul Apărării Statelor Unite. Panetta a afirmat că Xi era „foarte sănătos”. Întâlnirea cu ministrul american a fost prima apariţie oficială a lui Xi, după două săptămâni de absenţă din vizorul publicului.
Ministrul Apărării al Statelor Unite Leon Panetta, alături de viitorul lider comunist Xi Jinping la Beijing, 19 septembrie, 2012. Aceasta este prima apariţie publică importantă a lui Xi din ultima vreme. (Larry Downing / Getty Images)
Matthew Robertson & Ariel Tian
20.09.2012

Xi Jinping, membru al aparatului de partid comunist, care va deveni liderul suprem al Chinei în această toamnă, s-a întâlnit pe 19 septembrie la Beijing cu Leon Panetta, ministrul Apărării Statelor Unite. Panetta a afirmat că Xi era „foarte sănătos”. Întâlnirea cu ministrul american a fost prima apariţie oficială a lui Xi, după două săptămâni de absenţă din vizorul publicului.

Panetta a declarat pentru BBC că întâlnirea a durat 90 de minute, cu o jumătate de oră mai mult decât fusese planificat iniţial.

Agenţia de presă Xinhua, condusă de stat, a scris o notă succintă, de 250 de cuvinte, despre această întâlnire, după finalizarea ei. Televiziunea de stat CCTV, a publicat fotografii instantanee, în care Xi strângea mâna lui Panetta. Niciuna dintre surse nu a menţionat absenţa lui Xi – care nu a fost oficial explicată – şi nici nu a făcut referiri la vreo problemă de sănătate.

După cum a afirmat Tung Chee Hwa, vicepreşedintele Comitetului Naţional al Conferinţei Politice şi Consultative a Poporului Chinez, organism de consultanţă al regimului comunist, Xi se „rănise în timp ce făcea sport”.

Tung a adăugat că „acum şi-a revenit şi s-a întors la lucru”, într-un interviu cu CNN din data de 18 septembrie.

Au circulat numeroase speculaţii despre dispariţia lui Xi din vizorul publicului, acesta contramandând brusc întâlnirile cu lideri străini, inclusiv cu secretarul de stat Hillary Clinton, programată pentru 5 septembrie. În timp ce purtătorii de cuvânt ai Ministerului de Afaceri Externe au încercat să susţină că nimic nu a fost în neregulă, mass-media străină şi chineză de peste hotare a vehiculat constant speculaţii despre probleme de sănătate – un atac cerebral, un infarct, o vătămare a coloanei vertebrale - sau despre posibilitatea ca Xi să fi stat în umbră în mijlocul vreunui alt duel politic, înainte de cel de-al XVIII-lea Congres al Partidului, planificat să aibă loc în această toamnă.

Într-un alt interviu, Tung Chee Hwa, care, înainte de postul actual fusese şeful executivului din Hong Kong, a declarat pentru BBC China că actualul lider al regimului, Hu Jintao, va continua să rămână în funcţia de preşedinte al Comisiei Centrale Militare (CMM) pentru un timp, după viitoarea ascensiune la putere a lui Xi.

Tung este primul oficial de rang înalt din Partid care afirmă oficial că Hu va rămâne preşedinte al CMM în urma înmânării puterii. CMM este organismul aflat sub conducerea Partidului Comunist, care controlează armata. Deng Xiaoping şi Jiang Zemin, foşti lideri ai regimului, au mai rămas la CMM o perioadă de timp, în urma părăsirii posturilor de lideri ai Partidului.

Tung a spus că cel de-al XVIII-lea Congres al Partidului va fi susţinut în luna octombrie.

Deutsche Presse-Agentur, o agenţie de presă germană, a afirmat că, după sursele sale, Congresul va avea loc în zilele de 18 şi 19 octombrie la Beijing, unde conducerea de vârf a PCC-ului va fi înlocuită. Luptele din culise şi speculaţiile politice despre învingători şi perdanţi în timpul schimbării a fost intensă în acest an, mai ales după scandalul politic în care a fost implicat Bo Xilai, care a aruncat Partidul în abis.

De asemenea, au apărut fotografii pe site-urile armatei chineze despre un nou model de bombardier nedetectabil, numit J-21, chiar înaintea vizitei lui Panetta. În mod similar, în ianuarie 2011, când Robert Gates, pe atunci ministrul Apărării Statelor Unite, a vizitat China, armata chineză a testat noul său bombardier invizibil de la vremea respectivă, J-20. Planificarea stranie a testului i-a condus pe analişti la concluzia că Partidul Comunist sfidează Statele Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor