Viitorul lider al regimului din China îşi anulează brusc întâlnirea cu Clinton

Presupusul viitor lider al Chinei Xi Jinping şi-a contramandat pe neaşteptate o întâlnire cu secretarul de stat S.U.A. Hillary Clinton, din cauza unor motive neprecizate, la data de 5 septembrie.
Alex Johnston
07.09.2012

Presupusul viitor lider al Chinei Xi Jinping şi-a contramandat pe neaşteptate o întâlnire cu secretarul de stat S.U.A. Hillary Clinton, din cauza unor motive neprecizate, la data de 5 septembrie.

Menţionarea repetată a absenţei lui Xi a cauzat multă agitaţie pe site-urile chineze de socializare, mai ales pe Sina Weibo, o platformă de microbloguri. Căutările online a numelui său au fost deja restricţionate, iar autorităţile, după cum se pare, au şters o serie de postări despre această problemă, de pildă, cele oferite de Forbes pe site-ul chinez Weibo.

S-a afirmat că Xi s-a accidentat la coloana vertebrală, spunându-i lui Clinton marţi seara că nu se putea prezenta la întâlnire. De asemenea, Xi şi-a anulat şi alte întâlniri, inclusiv cea cu liderul Singapore Lee Hsien Loong, precum şi cea cu unii diplomaţi ruşi, conform Wall Street Journal.

Experţii chinezi au luat cunoştinţă de contramandări, privindu-le ca pe nişte evenimente neobişnuite.

Shi Yinhong, expert în relaţiile dintre S.U.A. şi China, din cadrul Universităţii Renmin din Beijing, a afirmat că o asemenea anulare bruscă nu s-a mai petrecut niciodată în istoria relaţiilor dintre S.U.A. şi China," nici măcar în era lui Mao Zedong.

Ministerul chinez de externe a recomandat mass-mediei să nu facă "presupuneri arbitrare" în ceea ce priveşte motivele neprezentării lui Xi la întâlnirea cu Clinton.

Xi este actualmente vicepreşedintele Republicii Populare Chineze, însă este aproape sigur faptul că acesta va prelua conducerea Partidului Comunist Chinez odată cu cel de-al XVIII-lea Congres al Partidului, aşteptat să aibă loc la toamnă.

Clinton se află într-o vizită în China pe parcursul unui turneu în Asia, cu focalizarea atenţiei pe disputele despre mările de Est şi Sud ale Chinei.

China a purtat dispute cu Japonia, Vietnam, şi Insulele Filipine în privinţa unor insule stâncoase aflate în cele două regiuni, despre care se crede că ar conţine depozite de petrol şi gaze naturale în cantităţi mari.

Clinton s-a întâlnit cu actualul lider suprem Hu Jintao miercuri, precum şi cu ministrul chinez de externe Yang Jiechi, joi. În acest timp, mass-media chineză de stat l-a criticat pe secretarul de stat al S.U.A. acuzând-o pe Clinton de tentativa de intervenţie în conflictul Mărilor Chineze de Est şi de Sud, implicându-se în afacerile altor ţări.

Statele aflate în dispute teritoriale ar trebui să creeze "un cod de conduită", a repetat Clinton miercuri.

Interesul Statelor Unite "este de a menţine pacea şi stabilitatea, respectul faţă de legislaţia internaţională, libertatea de navigaţie şi comerţul legal nestingherit", a mai afirmat Clinton, conform unei relatări. Secretarul de stat al S.U.A. a mai susţinut faptul că Statele Unite nu ocupă nicio poziţie în cadrul competiţiei pe tema disputelor teritoriale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor