Prin promovarea unor generali regimul chinez înclină spre vest

Armata chineză pe străzile din Urumqi, în provincia Xinjiang, arhivă. Regimul chinez pare că înclină spre vest, după ce o serie de generali au fost promovaţi politic
Armata chineză pe străzile din Urumqi, în provincia Xinjiang, arhivă. Regimul chinez pare că înclină spre vest, după ce o serie de generali au fost promovaţi politic (Peter Parks / AFP / Getty Images)

Înainte ca realul transfer de putere să aibe loc la al 18-lea Congres al Partidului, ce se presupune a fi în această toamnă, Partidul Comunist Chinez (PCC) a promovat deja o serie de locotenent-generali în postul de generali. Printre aceştia se numără şi Liu Yazhou, cel ce susţine printre altele şi o poziţie de apărare agresivă împotriva Statelor Unite, o oarecare formă de democraţie în China şi legături mai strânse cu lumea islamică.

Liu este comisar politic al Academiei Naţionale de Apărare al Armatei Populare de Eliberare (PLA) şi este cunoscut pentru promovarea unei strategii de avansare spre vest, adică o deplasare a accentului de dezvoltare al naţiunii spre vestul Chinei, fapt ce se datorează în parte credinţei sale că influenţa SUA în regiunea asiatică împiedică extinderea strategică a Chinei acolo.

El a fost promovat în postul de general pe 30 iulie, ceea ce se vedea din exterior ca un semn că ideile sale sunt într-o anumită măsură acceptate de către liderii de partid.

Din cadrul înclinării spre vest face parte planul de a transforma provincia de vest, Ningxia, în Centrul de Finanţe Islamic al Chinei.

Ideea nou-promovatului general Liu de a dezvolta vestul Chinei s-ar potrivi foarte bine cu transformarea Ningxia într-un centru financiar chino-arab de schimburi comerciale, potrivit unui comentariu din 6 august al Daily Oriental din Hong Kong.

Promovarea lui Liu în poziţia de general arată că strategia sa de expansiune spre vest este acceptată şi sprijinită, a declarat Daily.

În 2011, schimburile comerciale chino-arabe au totalizat 195,9 miliarde de dolari, făcând din lumea arabă al şaptelea cel mai mare partener de tranzacţionare al Chinei şi din China, al doilea cel mai mare partener comercial al ţărilor arabe.

Liu Yazhou este ginerele lui Li Xiannian, fostul preşedinte al Chinei (1909-1992). Este totodată şi un comentator militar. Se crede că Liu este un aliat militar important al lui Xi Jinping, următorul lider prezumtiv al PCC. Atât Liu cât şi Xi fac parte din familii influente.

În urma scandalului Wang Lijun din februarie, Liu a scris pe 16 aprilie un articol în Qiushi, un jurnal ideologic al Partidul Comunist, susţinând că armata trebuie să se supună necondiţionat liderului PCC, al Comisiei Militare Centrale şi şeful Partidului, Hu Jintao. Articolul a fost perceput în sensul că Liu îşi arată loialitatea faţă de Hu Jintao, Wen Jiabao şi Xi Jinping, fapt ce survine în urma unor rapoarte cu privire la o lovitură de stat eşuată a lui Bo Xilai, fostul secretar de partid din Chongqing şi a şefului securităţii Zhou Yongkang.

Din 2004, Liu a susţinut puternic o mutare strategică spre vest a Chinei. În articolul său "Despre înaintarea către vest", el susţine că vestul Chinei nu este o frontieră ci un domeniu de progres neexplorat al Chinei - dezvoltându-se Xinjiang şi Tibetul, împrietenindu-se cu Orientul Mijlociu şi devenind un punct economic competitiv în Asia Centrală.