Beijing: au fost decise rolurile noilor membri ai Comitetului Permanent înaintea Congresului

Cel de-al XVII-lea Congres al Partidului Comunist Chinez(PCC), 21.10.2007, Beijing. Comitetul Permanent se va reduce la şapte membri, afirmă o sursă internă.
Cel de-al XVII-lea Congres al Partidului Comunist Chinez(PCC), 21.10.2007, Beijing. Comitetul Permanent se va reduce la şapte membri, afirmă o sursă internă. (Guang Niu / Getty Images)

Partidul Comunist Chinez a păzit îndeaproape identitatea celor care vor fi aleşi în Comitetul Permanent al Biroului Politic - cea mai puternică organizaţie de Partid din China, cu ocazia celui de-al XVIII-lea Congres de Partid din toamnă. Totuşi, o listă recentă obţinută de The Epoch Times de la o sursă din interiorul Partidului arată care vor fi noii membri şi, de asemenea, faptul că puternicul for decizional va fi redus la şapte membri, posturile de şef al Securităţii şi de Propagandă fiind eliminate.

Lista indică faptul că Xi Jinping, despre care mulţi au prezis că îi va lua locul lui Hu Jintao ca lider suprem al PCC - va fi Secretar de Partid şi Preşedinte de stat, în timp ce Li Keqiang va ocupa poziţia lui Wen Jiabao, aceea de premier al Consiliului de Stat, după cum era de aşteptat. Aceştia vor depune jurământul oficial în timpul celui de-al XVIII-lea Congres de Partid, care este prevăzut să aibă loc în octombrie.

Comitetul Permanent al Biroului Politic este alcătuit din nouă membri, rezultat al extinderii din timpul celui de-al XVI-lea Congres de Partid din 2002. La vremea respectivă, Jiang Zemin a instalat doi partizani convinşi - Luo Gan şi Li Changchun - la conducerea securităţii şi, respectiv, a mecanismului propagandistic. Funcţia lor principală era aceea de a asigura continuarea campaniei desfăşurate împotriva practicii spirituale Falun Gong iniţiată de Jiang, după plecarea acestuia de la conducerea PCC. Menţinerea campaniei a presupus o mobilizare masivă a resurselor statului în scopul defăimării grupului şi închiderii susţinătorilor acestuia în lagăre de muncă, unde au fost şi sunt torturaţi şi îndoctrinaţi, pentru a renunţa la convingerile lor.

Actualul secretar al Comitetului pentru Afaceri Politice şi Legislative (CAPL) este Zhou Yongkang - alt membru loial lui Jiang. CAPL este un aparat complicat care operează pe ascuns şi deţine controlul poliţiei, forţelor paramilitare, sistemului legislativ şi altor instituţii.

Acţiunea de a muta secretarul CAPL de la Comitetul Permanent la Biroul Politic, compus din 24 de membri, unde va fi mai uşor de monitorizat, reprezintă un fapt important în actualul climat politic. Numeroşi membri de nivel înalt ai Partidului Comunist şi-au exprimat îngrijorarea că această poziţie implică prea multă putere şi ameninţă supremaţia şefului de Partid şi preşedintelui.

Shi Zangshan, expert în domeniul politicii chineze din Washington, a afirmat că posturile CAPL şi de şef al departamentului pentru propagandă aparţin actualmente aliaţilor fostului lider Jiang Zemin şi că aceste posturi vor fi desfiinţate întrucât se află prea aproape de nucleul puterii. Shi sugerează că CAPL, în special, a devenit prea puternic, greu de controlat şi costisitor. Bugetul alocat CAPL îl depăşeşte pe cel al armatei chineze, a adăugat expertul.

Un reportaj recent al Reuters indică, de asemenea, că rolul CAPL în cadrul Comitetului Permanent va fi diminuat. Zhou Yongkang urmează să fie pensionat anul acesta, iar măsura de diminuare a puterii CAPL poate fi percepută ca o modalitate de control a succesorului acestuia, a afirmat agenţia de ştiri.

"După actuala stare de lucruri, secretarul Comitetului pentru Afaceri Politice şi Legislative nu va intra în componenţa Comitetului Permanent. El va trebui să răspundă în faţa unui membru al Comitetului Permanent. Practic, nu va mai fi propriul său judecător," a declarat pentru Reuters un oficial în retragere din cadrul Partidului Comunist, aflat în strânsă legătură cu oficialii de rang înalt.

Politicianul Bo Xilai, în prezent înlăturat, care, la rândul său a încercat să obţină post din Comitetul Permanent, este în prezent anchetat de către Comisia Centrală pentru Inspectare Disciplinară, conform reportajelor şi scurgerilor de informaţii din China. Până în clipa spectaculoasei sale distrugeri politice de la începutul acestui an, Bo Xilai fusese principalul rival politic al lui Wang Yang.