Liderii chinezi demontează ultima redută a lui Jiang

Facţiunea lui Jiang se află în centrul atenţiei în lupta pentru putere a celor două facţiuni.
Facţiunea lui Jiang se află în centrul atenţiei în lupta pentru putere a celor două facţiuni. (Epoch Times)

Înlocuirea şefului Departamentului de Muncă a Frontului Unit (DMFU) reprezintă o lovitură decisivă pentru facţiunea condusă de fostul lider de partid Jiang Zemin. Facţiunea, care îi include pe membrul Biroului Politic căzut în dizgraţie, Bo Xilai, şi pe tiranul securităţii Zhou Yongkang, deşi slăbită pentru o vreme, încă mai avea efectul de a crea probleme liderilor chinezi Hu Jintao şi Wen Jiabao.

Autorităţile chineze au anunţat la data de 1 septembrie că Ling Jihua, ajutorul de încredere al lui Hu Jintao, va prelua conducerea DMFU, poziţie anterior deţinută de Du Qinglin. După cum afirmă o sursă bine plasată din Beijing, aceasta face parte dintre strategiile recente de contraatac ale lui Hu şi Wen, menite să slăbească sau să elimine facţiunea lui Jiang, iar DMFU reprezintă ultima redută a acestei facţiuni. Prin preluarea DMFU, Hu şi Wen au câştigat o bătălie decisivă înaintea celui de-al XVIII-lea Congres de Partid.

Conflictul pe tema Insulelor Senkaku

O sursă din interior de la Beijing a declarat pentru The Epoch Times că disputele recente privind Insulele Senkaku au fost provocate de un sistem străin de spionaj sub egida DMFU, controlat de facţiunea lui Jiang. Intenţia acestei facţiuni a fost aceea de a exercita presiune asupra lui Hu şi Wen pentru ca, în cele din urmă, sa folosească armata pentru a plasa ţara sub legea marţială, întârziind astfel Congresul Partidului. Făcând aceasta, ei sperau că îi vor permite lui Zhou Yongkang şi altor membri ai facţiunii Jiang să îşi menţină puterea pentru o perioadă mai îndelungată.

În plus, disputele pe tema Insulelor Senkaku i-au pus pe Hu Jintao, Wen Jiabao şi Xi Jinping într-un impas. Mai ales naţionalizarea Insulelor Senkaku începută de către Japonia, precum şi implicarea Statelor Unite, au oferit facţiunii lui Jiang o oportunitate de a se folosi de sentimentele antiamericane pentru a stârni presiunea exercitată de către unii oficiali comunişti, cu vechime în partid, asupra lui Hu şi Wen. Într-o asemenea situaţie, indiferent dacă Hu şi Wen vor sprijini sau vor limita mişcarea de apărare a Insulelor Senkaku, această instigare are riscul de a aprinde un puternic sentiment naţionalist.

Conform informatorului de la Beijing, oficialii cu greutate nu i-au permis lui Xi Jinping să se întâlnească cu Clinton, secretarul de stat al S.U.A., din cauza interferenţei din partea lui Zeng Qinghong, un fost membru al Biroului Politic din timpul epocii lui Jiang, care este acum pensionar. Acesta este, de asemenea, motivul pentru care Xi nu a mai fost văzut de curând în public.

Înlocuirea lui Du Qinglin

Conform informaţiilor obţinute de către The Epoch Times, din cauza acţiunii DMFU de a crea nemulţumire pe tema disputei privitoare la Insulele Senkaku, inclusiv răspândirea zvonurilor prin intermediul sistemului de spionaj, Hu a fost îndemnat sa îl demită pe Du Qinglin, fostul conducător al DMFU.

Hu şi Wen hotărâseră sa îl înlocuiască pe Du Qinglin înainte de 1 septembrie, însă a avut loc o scurgere de informaţii. La data de 29 august, doamna Ding, ajutor de încredere al lui Du, a părăsit China, după cum s-a aflat. Hu Jintao a ordonat personal zborul de întoarcere şi punerea lui Du sub supraveghere.

Cu trei zile mai târziu, Hu l-a desemnat pe Ling Jihua, director al biroului general al Comitetului Central al PCC, la conducerea DMFU. Ling a fost îndrumat să conducă o anchetă amplă asupra departamentului.

În acelaşi timp, a fost anunţată acuzarea publică a fostului şef de poliţie al lui Bo Xilai, Wang Lijun, care fugise la ambasada Statelor Unite în luna februarie.

Acuzarea lui Wang Lijun

Hu, Wen şi Xi au anunţat pe neaşteptate că Wang Lijun urmează a fi judecat, fiind acuzat de patru infracţiuni. Există două motive pentru acest anunţ.

Primul este acela de a arăta Statelor Unite, Japoniei şi celorlalte ţări că Hu, Wen, Xi şi Li, liderii actuali şi viitori, şi-au unit forţele, ajungând la un consens şi au preluat controlul situaţiei, iar Japonia nu ar trebui să se bazeze pe capacitatea sa de a profita de pe urma haosului creat la nivelul conducerii chineze.

Al doilea motiv este acela de a-i avertiza pe cei rămaşi în facţiunea lui Jang să ia nu ia lucrurile în glumă, întrucât salvarea lui Bo Xilai nu mai este o soluţie.

Wang Lijun este actualmente pus sub învinuire pentru patru motive: favoritism, trădare, abuz de putere şi acceptarea de mită. Toate acestea pot conduce către fostul său şef Bo Xilai.

Leung Chun Ying din Hong Kong

Noul şef al executivului din Hong Kong, Leung Chun Ying, a fost demascat ca fiind un membru al Partidului Comunist sub acoperire, având strânse legături cu sistemul de agenţi speciali din cadrul Partidului Comunist Chinez (PCC).

Sistemul de agenţi secreţi ai PCC din Hong Kong s-a aflat sub controlul lui Zeng Qinghong, care l-a format pe Leung Chun Ying.

Imediat ce Leung a obţinut postul de conducător al Hong Kong-ului, a urmat linia lui Zeng, începând să promoveze planul Naţional de Educaţie, o strategie privită ca o metodă de spălare a creierului de către oamenii din Hong Kong.

Promovarea Educaţiei Naţionale în Hong Kong este în acord cu planul general al DMFU din PCC, a afirmat sursa din Beijing pentru The Epoch Times. Scopul este acela de a irita oamenii din Hong Kong, provocând tulburări în regiune, totodată creându-le probleme lui Hu şi Wen înainte de Congresul Partidului.

În acelaşi timp, Leung a complotat alături de DMFU, permiţându-le activiştilor să folosească nave de pescuit pentru a ancora în Insulele Senkaku, ceea ce a exercitat presiune asupra lui Hu şi Wen, conform sursei.

Din moment ce acest incident vizează relaţiile cu Japonia, Leung, în lipsa permisiunii din partea Beijingului, nu ar fi îndrăznit să ia pe cont propriu o asemenea decizie, decât cu sprijinul lui Zeng.

Drept răspuns, Hu Jintao a dat ordin ca Leung să nu participe la întrunirea APEC din portul rusesc Vladivostok la data de 9 septembrie.

Mass-media chineză de peste hotare

Urmând directivele sistemului de agenţi speciali DMFU, mass-media din afara Chinei aflată în legătură cu PCC şi cu facţiunea lui Jiang şi-a desfăşurat toate forţele pentru a răspândi în mod repetat ştiri negative despre Hu Jintao, Xi Jinping şi Ling Jihua, după cum afirmă sursa.

Astfel, în privinţa ştirilor despre numirea lui Ling Jihua în postul de conducere al DMFU, canalul media Boxun, aflat sub controlul facţiunii lui Jiang a afirmat că această mutare înseamnă că Ling "şi-a pierdut puterea şi influenţa" iar "viitorul său este întunecat." Acest tip de mass-media (Boxun, backchina) a mai afirmat că Bo Xilai "nu va fi condamnat" şi că "Jiang Zemin a fost puternic implicat" etc.

De asemenea, pentru a arăta că relaţia dintre viitorul lider al PCC Xi Jinping şi actualul lider Hu Jintao a fost nesigură, a afirmat că "Xi Jinping a susţinut în secret o întrunire cu comisia militară (mingjingnews)" şi că "Hu Jintao nu îl va prezenta pe Xi Jinping generalilor (mingjingnews)."

Nota redactorului: Când fostul şef al poliţiei din Chongqing - Wang Lijun - a fugit la consulatul Statelor Unite din Chengdu pe 6 februarie, pentru a-şi salva viaţa, a stârnit o furtună politică ce nu s-a domolit încă. Lupta din culise se învârte în jurul poziţiei adoptate de către oficiali faţă de persecuţia Falun Gong. Facţiunea cu mâinile pătate de sânge, formată din oficialii fostului lider al PCC - Jiang Zemin -, promovaţi spre a desfăşura persecuţia, caută să se eschiveze de responsabilitatea crimelor lor şi să continue campania. Alţi oficiali refuză să mai participe la persecuţie. Evenimentele pun oficialii în faţa unei alegeri transparente, valabile de asemenea pentru cetăţenii chinezi, cât şi pentru oamenii din întreaga lume: să sprijine sau să se opună persecuţiei Falun Gong. Istoria va înregistra alegerea făcută de fiecare om în parte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe