Washingtonul nu exclude China din Ordinea Mondială condusă de SUA

Washingtonul oferă Beijing-ului o ramură de măslin, precizând că nu doreşte să excludă China din ordinea mondială liberal-instituţională condusă de SUA, a declarat Dave Majumdar, expert american în probleme de apărare.
Secretarul american al apărării, Ashton Carter.
Secretarul american al apărării, Ashton Carter. (Captură Foto)

Chiar dacă pare incredibil, secretarul american al Apărării Ashton Carter oferă acum Beijing-ului o ramură de măslin, insistând că Washingtonul este dedicat colaborării cu regimul comunist chinez în ciuda tensiunilor existente între cele două ţări.

“Deşi avem neînţelegeri cu China, în special în privinţa comportamentului ei destabilizator în Marea Chinei de Sud, dorim să colaborăm cu ei şi să îi convingem să evite autoizolarea”, a susţinut Carter într-un discurs la conferinţa ce a avut loc în 20 iunie la Center for a New American Security în Washington.

Comentând declaraţia lui Carter, Dave Majumdar, redactor pe probleme de apărare la revista The National Interest, a precizat că, în timp ce îşi creează reţeaua de securitate în Asia-Pacific, Washingtonul semnalează că nu încearcă deloc să excludă Beijingul.

“De fapt, SUA doreşte ca Beijingul să se alăture ordinii mondiale liberal-instituţionale conduse de SUA în condiţiile în care China devine o putere globală”, a subliniat Majumdar.

Totuşi, subliniază expertul, China va fi integrată în ordinea mondială condusă de Washington cu condiţia să renunţe la încercările sale de a domina Asia.

Între timp, China este aşteptată să participe la exerciţiul Rim of the Pacific (RIMPAC) din Hawaii – cel mai mare exerciţiu maritim din lume condus de Marina SUA – la care vaor participa aproximativ 27 de naţiuni.

Şeful Operaţiunilor Navale, amiralul John Richardson, a confirmat luni că invitaţia făcută Chinei în RIMPAC este în continuare valabilă.

Richardson a adăugat că doreşte să se întâlnească în persoană cu omologul său chinez, comandantul Marinei Armatei de Eliberare a Poporului, Wu Shengli.

“Aceste relaţii personale sunt extrem de importante, în special dacă s-ar întâmpla ceva şi ar trebui să discutăm reciproc pe neaşteptate” sau pentru a detensiona unele situaţii, a subliniat amiralul.

Interesant este faptul că la începutul lunii mai, Ankit Panda de la The Diplomat a precizat că “voci proeminente” din Washington erau împotriva invitării Chinei la RIMPAC 2016, din cauza comportamentului sfidător al acesteia în Mările Chinei de Est şi Sud.

Într-adevăr, unii experţi au început să speculeze în legătură cu aparenta schimbare de după cel de-al 15-lea summit pentru apărare – Dialogul Shangri-La – care a avut loc în Singapore în perioada 3-5 iunie, ca urmare a atitudinii neobişnuit de “blânde” faţă de Beijing demonstrată de Ashton Carter.

În 16 iunie, într-un articol de opinie publicat în The Diplomat, fostul asistent al ataşatului militar american în Beijing, Ben Lowsen, a numit China “o mare putere în formare”, “o mare civilizaţie” şi a insistat că atât Washingtonul cât şi Beijingul ar trebui să “facă eforturi pentru ca fiecare să înţeleagă şi să se obişnuiască cu uzanţele celuilalt , menţinându-şi în acelaşi timp propriile tradiţii” pentru a evita eventualele neînţelegeri grave.