Avioane de luptă chineze la un pas de coliziune cu un avion al Marinei SUA. Pentagonul critică mişcarea

Două avioane de luptă chineze au zburat la o distanţă mică de un avion de recunoaştere al Marinei SUA în spaţiul aerian internaţional deasupra Mării Chinei de Sud.
Avion de luptă chinez J-11. (Wikipedia.org)
Andrei Popescu
19.05.2016

Două avioane de luptă chineze J-11 aparent dornice să intercepteze avionul american de recunoaştere EP-3, s-au apropiat de aerpnavă încât l-au forţat pe pilotul american să coboare aproximativ 60 de metri pentru a evita o coliziune, a declarat un oficial militar american.

“Departamentul Apărării analizează interceptarea din 17 mai a unui avion de recunoaştere al Marinei SUA, aflat în patrulă, de către două avioane tactice ale Republicii Populare Chineze”, a susţinut maiorul Jamie Davis, purtător de cuvânt al Pentagonului, într-o declaraţie.

În ultimele luni Washingtonul a acuzat Beijingul că militarizează Marea Chinei de Sud, după crearea unor insule artificiale. La rândul său, Beijingul a criticat exerciţiile maritime americane tot mai dese în Asia.

Avionul american de supraveghere desfăşura operaţiuni de rutină, la sud de Hong Kong.

Armata americană a desfăşurat mai multe operaţiuni pentru protejarea libertăţii de navigaţie, în cadrul cărora avioane sau nave americane au survolat insulele artificiale chineze.

Pretenţii teritoriale

Marea Chinei de Sud este o linie comercială asiatică vitală, prin care trec anual mărfuri în valoare de 5 trilioane de dolari anual. Marea acoperă o suprafaţă de 3,5 milioane de km pătraţi şi China doreşte să revendice cea mai mare parte a acestei zone. Malaezia, Taiwan şi Brunei au la rândul lor pretenţii teritoriale asupra Mării Chinei de Sud.

Principala temere a Washingtonului este că Beijingul ar putea desfăşura avioane de luptă în insulele disputate Spratly.

“Reciful Fiery Cross este sensibil deoarece se crede că va fi un viitor centru al operaţiunilor militare chineze în Marea Chinei de Sud, ţinând cont de infrastructura deja construită”, a precizat Ian Storey, expert din Singapore pe probleme legate de Marea Chinei de Sud citat de Deutsche Welle.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor