China construieşte un “Mare Zid Subacvatic” împotriva submarinelor americane

Tensiunile dintre Washington şi Beijing în Marea Chinei de Sud, s-ar putea amplifica dacă regimul chinez îşi va finaliza cu succes un nou sistem controversat de supraveghere submarină, pe care l-ar putea folosi dincolo de limita apelor sale teritoriale.
Marinarii americani stau pe submarinul USS Michigan (SSGN-727), un submarin cu rachete ghidate din clasa Ohio, în timp ce se pregăteşte să andocheze în Subic Freeport, o fostă bază maritimă americană, situată la 70 km vest de Manila, Filipine, 25 martie 2014. (Captură Foto)
Petr Svab
19.05.2016

China lucrează în prezent la crearea unui sistem de supraveghere submarină care ar putea reduce sau anula avantajul pe care îl deţin navele americane în regiunea Asia-Pacific.

Proiectul Marelui Zid Submarin, după cum este numit sistemul, propune o reţea de nave şi senzori submarini capabili “să localizeze în timp real şi să urmărească ţinte la suprafaţă şi sub apă”, conform China State Shipbuilding Corporation.

Compania a dezvăluit detalii despre acest proiect în cadrul unei expoziţii publice la sfârşitul anului 2015 în China. Traducerea detaliilor a fost obţinută de IHS Jane’s, o revistă britanică specializată în informaţii legate de apărare, securitate, domeniul aerospaţial şi transporturi.

Reţeaua chineză “ar putea submina semnificativ avantajul subacvatic pe timp de război deţinut de submarinele americane şi ruseşti şi ar putea contribui la întărirea capabilităţii viitoare a chinezilor de a controla Marea Chinei de Sud”, a scris IHS Jane’s într-un articol publicat în 17 mai.

China devine tot mai agresivă în Marea Chinei de Sud, revendicând teritorii pretinse deja de ţări învecinate care se bazează pe SUA pentru protecţie militară. Acţiunea recentă a Chinei de a construia instalaţii militare avansate pe o insulă artificială pe care a creat-o în Arhipelagul Spratly a stârnit nemulţumirea unor ţări precum Filipine, Malaezia şi Vietnam.

Proiectul de supraveghere submarină se aseamănă cu sistemul de supraveghere audio (SOSUS) pe care SUA l-a folosit în anii 1950 pentru a detecta submarinele sovietice.

Planul chinezilor a fost descris în detaliu într-un articol publicat la sfârşitul anului 2015 de către China Ocean News, o publicaţie finanţată de Administraţia Oceanică de Stat a Chinei.

Începând cu 2010, China a investit cel puţin 290 milioane de yuani (peste 44 milioane de dolari) în sistemele de supraveghere submarină pe malul său sudic, care se învecinează cu Marea Chinei de Sud.

Dar iniţiativele au avut o insuficientă coordonare şi s-a făct risipă de resurse, printre alte probleme, susţine articolul.

Acesta mai face apel la un design de nivel superior pentru un proiect care nu va fi limitat la apele aflate sub jurisdicţia chineză, care ar trebui să ia în considerare şi zonele din largul mării, zonele cu apă adâncă, insulele izolate şi canalele şi care ar trebui “să creeze o fundaţie pentru o expansiune viitoare”.

“Se accentuează faptul ca ambiţiile Chinei pentru sistemul său de observare submarină să nu fie restricţionate la apele sale de coastă, ci mai degrabă să fie extinse în toate zonele oceanice care sunt de interes naţional pentru China”, a scris Lyle J. Goldstein, profesor asociat la China Maritime Studies Institute din cadrul U.S. Naval War College, în analiza sa asupra articolului publicat de China Ocean News.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor