Washington Post, despre locul mizerabil în care Occidentul a lăsat Ucraina

La peste 7 luni după ce Rusia a fost de acord cu încetarea imediată a focului în estul Ucrainei, forţele sale continuă să bombardeze poziţiile ucrainene aproape în fiecare zi, conform Washington Post.
Un soldat ucrainean caută acoperire în timpul unor lupte între trupele guvernamentale şi rebelii separatişti pro-ruşi în satul Luganske din Doneţk, 1 august 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
26.08.2015

La peste 7 luni după ce Rusia a fost de acord cu încetarea imediată a focului în estul Ucrainei, forţele sale continuă să bombardeze poziţiile ucrainene aproape în fiecare zi, conform Washington Post. În loc să îşi retragă armamentul greu şi soldaţii, conform acordului, Rusia şi-a construit baze militare şi a trimis cel puţin 9.000 de soldaţi în interiorul Ucrainei, alţi peste 50.000 de soldaţi fiind staţionaţi la graniţa ruso-ucraineană, conform oficialilor NATO şi ai Ucrainei. Consiliul pentru Securitate Naţională al Ucrainei a avertizat luna trecută că Moscova şi-a finalizat pregătirile pentru o nouă ofensivă în trei direcţii diferite din teritoriul pe care îl controlează în prezent.

Cum răspund guvernele occidentale la această agresiune? Luna trecută, administraţia Obama a intensificat uşor sancţiunile existente aplicate asupra Rusiei iar Pentagonul a anunţat că pregătirea forţelor speciale ucrainene va fi extinsă şi la unităţile militare regulate. În principal, SUA s-a alăturat Franţei şi Germaniei pentru aplicarea unei presiuni politice puternice asupra guvernului ucrainean.

De la o întâlnire în luna mai între secretarul de stat american John Kerry şi preşedintele rus Vladimir Putin, oficialii americani s-au bazat pe faptul că administraţia preşedintelui ucrainean ales democratic Petro Poroşenko va adopta schimbări constituţionale şi va autoriza alegeri care vor legitimiza autorităţile instalate de Rusia în estul Ucrainei şi vor acorda teritoriilor ocupate de separatişti un statut special. Luna trecută, Parlamentul ucrainean a aprobat preliminar schimbările, după ce Poroşenko a avertizat legiuitorii că Ucraina va trebui să înfrunte Rusia fără aliaţi dacă nu le vor adopta.

Formula politică a fost impusă de Rusia ca parte a ceea ce este cunoscut sub numele de Minsk II, un acord semnat în capitala belarusă în luna februarie. Germania, Franţa şi Ucraina au semnat acordul în efortul disperat de a opri intensificarea unui conflict militar. Schimburile de focuri s-au redus în intensitate dar nu au încetat. Rusia şi separatiştii din estul Ucrainei nu au respectat niciodată regimul de încetare a focului. Totuşi, acum, guvernele german şi francez au căutat ajutorul administraţiei Obama pentru a forţa Ucraina să aplice unilateral termenii politici ai Minsk II care, dacă sunt implementaţi în totalitate, vor staţiona o entitate controlată de Rusia în interiorul sistemului politic al Ucrainei.

Oficialii americani susţin că paşii ucraineni către implementarea acordului vor presa Rusia şi o vor priva de un pretext de a lansa o nouă ofensivă militară la scară mare. Dar aparatul propagandistic agresiv al Moscovei susţine în continuare că Ucraina este cea care încalcă acordul. Şi, să nu uităm, preşedintele rus Vladimir Putin nu a avut nevoie de un pretext legitim pentru a desfăşura agresiunile anterioare. Chiar dacă Rusia ar respecta acordul de încetare a focului, termenii pe care îi urmăreşte pentru reîncorporarea zonelor pe care le controlează în Ucraina vor duce la subminarea democraţiei şi independenţei Ucrainei – ceea ce este şi obiectivul lui Putin.

În loc să legitimizeze entitatea controlată de Rusia, Kievul ar putea mai bine să o izoleze şi să forţeze Moscova să o susţină, aşa cum face cu enclave similare în Georgia şi Republica Moldova. Administraţia Obama, la rândul său, ar trebui să facă mai mult pentru a întări sistemele de apărare ale Ucrainei, astfel încât Rusia să fie descurajată să desfăşoare acea ofensivă cu care tot ameninţă Ucraina de ceva timp – şi ar trebui să spună aliaţilor europeni că soluţia politică pe care încearcă să o aplice cu forţa nu va funcţiona şi că este greşită.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor