Warka Water, turnul de bambus care produce până la 100 de litri de apă pe zi (galerie foto)

Mioara Stoica
11.01.2016

Nevoia de apă dulce conduce fiinţele umane să exploreze tehnici noi şi inovatoare pentru obţinerea ei. De mii de ani, în regiunile în care apa este limitată, oamenii au recoltat apa de ploaie, de ceaţă sau chiar de rouă, obţinând apa din aer.

Warka Water propune o sursă alternativă de apă pentru populaţia din mediul rural care se confruntă cu dificultăţi în accesarea apei potabile. Este în primul rând un proiect de arhitectură. Nu trebuie considerat ca fiind soluţia la toate problemele legate de apă care pot exista în ţările în curs de dezvoltare, ci mai degrabă ca un instrument care poate furniza apă curată în anumite zone, în special în regiunile muntoase unde conductele convenţionale ajung cu greu şi acolo unde nu există puţuri de apă. Aceste comunităţi izolate, adesea cu venituri mici, au dificultăţi în găsirea unei surse sigure de apă potabilă pentru oameni, animale şi agricultură, se citeşte pe pagina web a publicaţiei La Bioguia.

Surse de inspiraţie

Tehnica de recoltare a apei şi construcţia sistemului Warka au mai multe surse de inspiraţie. Multe plante şi animale au dezvoltat, pe suprafaţa lor, caracteristici structurale unice la micro şi nano-scară. Aceste caracteristici le permit să colecteze apa din aer şi să supravieţuiască în medii ostile.

Studiind carapacea gândacului namibian, frunzele de lotus, firele de pânză ale păianjenului şi sistemul de colectare a apei din cactus, cercetătorii au identificat materialele specifice care pot îmbunătăţi fluxul de condensare şi capacitatea de stocare a apei. Stupul termitelor a influenţat proiectarea învelişului exterior al turnului: fluxul de aer, forma şi geometria.

De asemenea, în proiectarea integrală a turnului au fost folosite cultura şi arhitectura tipică locală, încorporând tehnicile împletiturilor tradiţionale din Etiopia.

Turnul Warka Water şi viitorul

Fabricat din bambus şi plastic biodegradabil, Warka Water poate colecta apa de ploaie, de ceaţă şi de rouă. Sistemul este simplu, funcţionează fără energie electrică iar operaţiunile de întreţinere sunt minime, oricine le poate face.

Turnul de bambus măsoară 10 metri înălţime şi 4,2 metri lăţime şi poate colecta până la 100 litri de apă potabilă în fiecare zi.

Pentru proiectul final au fost selectate potenţiale zone din Etiopia pentru a lansa primul pilot. Cele mai importante criterii sunt lipsa apei potabile şi nevoile urgente ale comunităţii. Alţi factori importanţi sunt legaţi de mediul local, cum ar fi presiunea, temperatura medie, umiditatea, punctul de rouă, precum şi eventuale precipitaţii.

Ca parte a proiectului, lângă fiecare turn se va planta un nou copac Warka ce va fi udat cu apa generată de turnuri, precum şi crearea unei echipe care să întreţină turnul. Cu timpul, noul copac nu numai că va contracara efectele negative ale defrişărilor în creştere, dar va ajuta şi la crearea unui mediu mai bun pentru activitatea turnului Warka Water. Umiditatea creată de copac va facilita producerea apei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor