Lampă ce funcţionează cu apă sărată
Comunitatea rurală din Filipine înlocuieşte luminile şi dispozitivele pe baterii cu lămpi ce funcţionează doar cu apă sărată. Proiectul de iluminat durabil şi alternativ cunoscut ca SALt (Sustainable Alternative Lighting) a dat lumină comunităţilor izolate cu mai puţine resurse, utilizând apa sărată - un combustibil mereu la îndemână pe o insulă - într-o manieră sigură şi respectuoasă faţă de mediul înconjurător.
Motto-ul companiei filipineze SALt este „Acesta nu este doar un produs. Este o mişcare socială”. Şi acest lucru este real. Inginerul Lipa Aisa Mijena a combinat abilităţile sale ca membru al departamentului de inginerie din cadrul Universităţii De La Salle cu acţiunile ca membru al Greenpeace Filipinas, pentru a realiza lămpile în folosul comunităţilor celor mai defavorizate de pe insulă.
Locuitorii folosesc în principal lumânări, parafină sau lămpi ce funcţionează cu baterii şi după cum cunoaştem, acestea reprezintă un risc crescut de incendii. Lampa cu apă sărată foloseşte un pahar cu apă şi două linguriţe de sare sau direct apă de mare.
Aceste lămpi ce funcţionează pe principiul celulei galvanice dau lumină timp de 8 ore, pe tot timpul nopţii. Electrozii din dispozitiv pot dura un an, depinzând de frecvenţa cu care sunt utilizaţi, iar procesul de fabricaţie nu este unul detaliat (electricitatea se obţine dintr-o reacţie chimică între apa sărată şi electrozii aflaţi în interiorul lămpii).
Filipine ar putea beneficia de aceste lămpi, în special în perioadele de recuperare după dezastrele naturale.
Lămpile cu sare au, de asemenea, capacitatea de a încărca un smartphone şi alte dispozitive, un astfel de model urmând a fi realizat la sfârşitul acestui an. Însă, principalul obiectiv al firmei producătoare este de a obţine acordul ca aceste lămpi să ajungă la oamenii de pe insule sau comunităţi rurale, care au cea mai mare nevoie de ele.