Nucile care spală mai bine decât detergenţii obişnuiţi

Coji de nuci ale copacului Sapindus mukorossi (Wikipedia)
Mioara Stoica
23.12.2015

Un studiu prezentat în cadrul concursului Certamen de Jóvenes Investigadores din Malaga, a demonstrat cum cojile de nuci ale copacului Sapindus mukorossi, originar din India şi Nepal, reprezintă o alternativă ieftină şi ecologică la detergenţii tradiţionali, eliminând problema deversărilor a numeroşi compuşi chimici.

Sapindus mukorossi sau arborele de săpun este o specie de copaci din familia Sapindaceae. Este unul dintre cei mai importanţi arbori din zona tropicală şi sub-tropicală a Asiei şi creşte în zone cu altitudine cuprinsă între 200 şi 1.500 metri. Copacii ajung la o înălţime de 20 metri şi înfloresc în timpul verii, fructele apar în iulie-august şi sunt coapte în noiembrie - decembrie. Fructele sunt rotunde şi au diametrul de 1,5 - 2,5 cm.

Încă din timpurile antice aceste nuci au fost folosite de localnici pentru spălat şi curăţat. La contactul cu apa caldă, saponina se dizolvă şi devine o soluţie de săpun. Sistemul de rotaţie a tamburului maşinilor noastre moderne de spălat, oferă cele mai bune condiţii de utilizare a acestor nuci.

Testarea realizată de Miguel Mas Serrano, în vârstă de 18 ani, câştigătorul premiul întâi la concursul Certamen de Jóvenes Investigadores, secţiunea Tehnologică, care tocmai a avut loc la Malaga, a prezentat rezultate satisfăcătoare.

Sunt suficiente cojile a patru sau cinci nuci pentru ca hainele murdare puse în tamburul maşinii de spălat să devină perfect curate. În plus, avantajele ecologice sunt remarcabile în comparaţie cu detergenţii convenţionali. Apa din maşina de spălat nu contaminează.

Încă o dată natura ne oferă ajutorul său preţios!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor