Ştiaţi că peştii de apă dulce nu beau apă?
alte articole
V-aţi întrebat vreodată dacă peştii de apă dulce beau apă? Dar peştii mării? Chiar dacă pare paradoxal, peştii de apă dulce nu beau apă în timp ce colegii săi din mare da. În acest articol vom găsi un răspuns curios.
Beau apă peştii de apă dulce?
Peştii de apă dulce nu beau apă deoarece ar putea muri datorită lichidelor în exces, ar putea chiar să "explodeze". Acest lucru se datorează concentraţiei de săruri din sânge, care este cu mult mai mare decât cea a mediul înconjurător în care trăiesc, de aceea apa tinde "să pătrundă" în interiorul corpului acestora.
Apa pătrunde prin osmoză (trecere a unui solvent printr-o membrană semipermeabilă, care separă două soluţii de compoziţii sau concentraţii diferite) în interiorul corpului peştilor, iar branhiile au rolul de a absorbi săruri care sunt apoi expulzate sub formă de urină, motiv pentru care peştii nu beau direct apa râului.
Curios este faptul că dacă peştii nu ar fi capabili să filtreze excesul de lichid, pur si simplu ar exploda. Iată de ce corpul lor este acoperit de solzi impermeabili la apă.
Beau apă peştii de apă de mare?
Peştii care trăiesc în mare beau apa mării. Cum apa mării are o concentraţie mare de săruri, peştii se pot "deshidrata". Cu alte cuvinte, pierd multă apă din corp tocmai datorită salinităţii mării, care are o concentraţie mai mare decât lichidul din interiorul corpului lor, şi, prin urmare, sunt obligaţi să filtreze o cantitate mult mai mare de sare decât peştii de apă dulce.
Astfel, peştii beau apă în permanenţă pentru a contracara această pierdere şi urinează continuu pentru a elimina sărurile din interior.
Curiozitate: peştii care trăiesc în mare sau în râuri trebuie să se adapteze la salinitatea mediului în care trăiesc, iar în funcţie de acest factor vor bea apă sau nu.