"Vrem parc, nu betoane!" - protest împotriva betonării parcului IOR şi a lui Negoiţă, sâmbătă, 25 octombrie
alte articole
Sâmbătă, 25 octombrie, în parcul IOR va avea loc un protest civic împotriva iniţiativei primăriei sectorului 3 de a construi o sală de spectacole în parc, sacrificând în acest scop 3000 de metri pătraţi de spaţiu verde. Locuitorii cartierului şi, în genere, bucureştenii care îşi doresc să respire aer curat, nu noxe, sunt invitaţi să ia parte, începând cu ora 11 la protestul civic. Locul de desfăşure este piaţeta de la ieşirea din staţia de metrou Titan, intersecţia bulevardul Rebreanu cu bulevardul Nicolae Grigorescu.
Reamintim că, potrivit unei Hotărâri luate de Consiliul Local al Sectorului 3 la începutul lunii octombrie 2014, pe 3.000 mp din Parcul IOR se va construi o sală de spectacole multifuncţională. Construcţia ar urma sa coste 10,5 milioane de euro şi va fi construită pe 3.000 mp din Parcul Titan.
Organizatorii protestelor, administratorii Prietenii Parcurilor atrag atenţia că la câteva sute de metri de parc se află Casa Artelor şi Cinema Gloria unde se pot desfăşura diferite spectacole, fără ca primăria să cheltuiască peste 10 milioane de euro şi să distrugă trei hectare de parcul IOR/TITAN, o oază de verdeaţă în cel mai populat cartier al Capitalei.
"Primarul Robert Negoiţă şi consilierii sectorului 3 au ignorat constant în ultimii doi ani Legea 70/2013 ce interzice diminuarea spaţiilor verzi, sute de metri pătraţi din parc fiind betonaţi sau acoperiţi cu proiectele aprobate de primărie.", declara organizatorii, care au lansat şi o petiţie online prin cre cer oprirea betonărilor spaţiilor verzi din parc http://www.petitieonline.com/spune_nu_betonrii_parcului_ior
Reamintim că parcurile şi spaţiile verzi din sectorul 3 au fost, de-a lungul anilor, una din ţintele predilecte ale mafiei imobiliare din Bucureşti. Este de notorietate faptul că, pe fosta bază sportivă Spartac - în buza parcului IOR - se ridică un mall iar fostul parc Prisaca Dornei a fost vândut pe bucăţele, fiind acum un mini-cartier de bloculeţe şi vile, înconjurate de gunoaie, câini vagabonzi şi şobolani.
Paradoxal sau nu, tot acest jaf al spaţiilor verzi a fost posibil cu sprijinul autorităţilor. Este de notorietate că, în sectorul 3, cam tot ce s-a putut retroceda ca şi spaţiu verde, a fost retrocedat în epoca Videanu - Mariei Cocoru, o bătrână de peste 70 de ani, considerată omul de paie al mafiei imobiliare din sector. Potrivit ONG-urilor de mediu, retrocedările au fost marcate de ilegalităţi,
Mai mult, deşi legea interzice construcţiile pe spaţiile verzi, după retrocedările mai mult decât dubioase, au mai fost emise şi autorizaţii de construcţii pentru varii proiecte ce presupuneau betonarea unor astfel de spaţii.