Comisia Europeană cere României măsuri antipoluare. Robert Negoiţă vrea să betoneze 3 hectare de parc

Tineri în parc
Tineri în parc (Epoch Times România)

Primăria sectorului 3 şi-a propus să construiască în Parcul Titan o sală de spectacole cu 1.200 de locuri. Construcţia ar urma să coste 10,5 milioane de euro şi va presupune betonarea a câteva hectare de parc, informează Hotnews.

Potrivit unei Hotărâri de Consiliu Local adoptate la începutul lunii octombrie, sala gândită de edilii sectorului trei va fi construită pe 3.000 mp din Parcul Titan, va avea o amprentă la sol de circa 2.500 mp, iar suprafaţa desfăşurată a clădirii va fi de 5.600 mp. Ca regim de înălţime, clădirea va fi un P+2, cu o înălţime maximă de 26,5 m. Pe terasa clădirii va putea fi amenajat un teatru de vară pentru 200 de spectatori. În ceea ce priveşte finanţarea investiţiei, 90% din sumă ar urma să fie suportată de Compania Naţională de Investiţii şi restul de administraţia locală.

Potrivit lui Dan Trifu, vicepreşedintele fundaţiei Eco-Civica, pe lângă faptul că este inoportună, investiţia încalcă legislaţia de mediu.

"În primul rând, Legea 70/2013 interzice diminuarea spaţiilor verzi. Aşa începe şi primul articol din Legea mediului, care spune că autorităţile centrale şi locale au obligaţia de a menţine, întreţine şi extinde spaţiile verzi. Nicăieri nu se permite diminuarea spaţiilor verzi. Acest proiect este cu atât mai strigător la cer cu cât s-a declanşat procedura de infringement pentru poluarea cu particule PM 10 (praf). Acest proiect va atrage în zonă câteva sute de maşini, deci va înrăutăţi calitatea aerului. Din punctul nostru de vedere nu se respectă legislaţia de mediu, iar noi ne vom opune proiectului. Ce treabă are Primăria sector 3 să construiască această sală polivalentă? Poate doar să îşi facă primarii campanie electorală acolo. Avem foarte multe teatre în aer liber care sunt neîntreţinute şi unde se pot ţine spectacole (în apropierea parcului Titan se află atât Casa Artelor cât şi Cinema Gloria unde se pot desfăşura diferite spectacole n.r.). În concluzie, acest proiect nu este oportun şi încalcă legislaţia", a declarat Dan Trifu pentru Hotnews.

Reamintim că la finele lui septembrie, Comisia Europeană a lansat procedură de infringement împotriva României, pe motiv că ţara noastră nu îşi protejează cetăţenii de poluarea cu particule fine (praf, PM 10) şi a cerut autorităţilor să ia urgent măsuri.

Bucureştiul, care la începutul anilor '90 avea în jur de 3.500 de hectare de spaţii verzi, mai are acum doar 1.400 de hectare de spaţiu verde, potrivit dlui Nicolae Rădulescu-Dobrogea, preşedinte Eco-Civica, transformându-se într-unul din cele mai poluate oraşe europene.

Odată cu aprobarea PUG-ului (Plan Urbanistic General) din 2000 au dispărut pepinierele Capitalei, precum şi vaste suprafeţe împădurite, ulterior au început şi retrocedările parcurilor şi spaţiilor verzi dintre blocuri. Cu concursul autorităţilor s-a ajuns ca parcuri întregi sau zone întregi de parcuri foarte mari să fie trecute în zona construibilă, ceea ce explică ridicarea unui mall pe zona verde Spartac/IOR, apariţia vilelor înconjurate de gunoaie din Prisaca Dornei, faptul că în parcul Tineretului s-au defrişat, fără aviz, sute de copaci pentru a se turna temelia unui ansamblu rezidenţial, asta pentru a enumera doar ultimele şi cele mai flagrante încălcări ale legii spaţiilor verzi.

În condiţiile în care legislaţia UE prevede că oraşele trebuie să ofere minim 26 mp spaţiu verde pe cap de locuitor, Capitala României abia dacă mai asigură 8,5 mp spaţiu verde per cap de locuitor. Şi cu toate acestea, spaţiile verzi ale Capitalei continuă să dispară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne