Vot simbolic în Catalonia: Peste 80% dintre votanţi s-au pronunţat pentru independenţă

Peste un milion de persoane au votat duminică, în cadrul unui referendum simbolic, pentru independenţa Cataloniei, simpatizanţii sperând ca vor propulsa problema mai departe, în ciuda opoziţiei Madridului, relatează AFP.
Flori Mladin
10.11.2014

alte articole

Vot istoric în Barcelona, Catalonia, 9 noiembrie 2014 (David Ramos/Getty Images)
Flori Mladin
10.11.2014

Peste un milion de persoane, respectiv un procent de peste 80%, au votat duminică, în cadrul unui referendum simbolic, pentru independenţa Cataloniei, simpatizanţii sperând ca vor propulsa problema mai departe, în ciuda opoziţiei Madridului, după numărarea a 88,4% din buletine, relatează AFP.

Procentul de peste 80% înregistrat la vot arată că peste 1,6 de persoane, dintr-un număr de 5,4 milioane de potenţiali alegători, au spus de două ori "da" la întrebările "doriţi Catalonia să fie stat?" şi "dacă da, doriţi să fie independent?", a anunţat Joana Ortega, vicepreşedinta Executivului.

"Ne-am câştigat dreptul la un referendum", a declarat şeful guvernului regional, Artur Mas, calificând votul drept un succes istoric care pregăteşte terenul pentru un referendum legal.

Conform acestor rezultate, 10,1% dintre participanţi au votat "nu" la a doua întrebare, 0,98% au introdus în urne buletine în alb, iar 4,55% au votat "nu" la ambele întrebări.

De fapt, cei care au ţinut să se prezinte la vot au fost simpatizanţii cauzei separatiste. Naţionalismul în Catalonia a fost alimentat de nemulţumirile economice şi culturale. Bogata regiune cu 7,5 milioane de persoane contribuie mai mult la bugetul naţional al Spaniei decât este returnat înapoi provinciei din fondurile guvernamentale centrale.

Aproximativ 5,4 milioane de catalani puteau, în mod teoretic, să participe la această consultare, deschisă inclusiv tinerilor cu vârstă de peste 16 ani şi străinilor rezidenţi în Catalonia. Catalanii din străinătate - New York, Sydney, Paris - puteau, de asemenea, să participe la consultare.

Organizarea scrutinului a încălcat două decizii ale Tribunalului Constituţional, care a suspendat votul la solicitarea autorităţilor de la Madrid. Guvernul spaniol apreciază că toţi spaniolii au dreptul să se pronunţe asupra viitorului Cataloniei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor