Vodafone Egipt, investigat pentru o reclamă care ar conţine un cod secret pentru atentate cu bombă

Procurorii din Egipt au interogat în această săptămână oficialii unei dintre cele mai mari companii de telecomunicaţii din ţară în legătură cu acuzaţiile potrivit cărora reclama lor a inclus semnale codificate despre atacuri cu bombă ale Frăţiei Musulmane.
Reclama Vodafone Egipt cu păpuşa Abla (Aunt) Fahita (KHALED DESOUKI / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
03.01.2014

Procurorii din Egipt au interogat în această săptămână oficialii unei dintre cele mai mari companii de telecomunicaţii din ţară în legătură cu acuzaţiile potrivit cărora reclama lor a inclus semnale codificate despre atacuri cu bombă ale Frăţiei Musulmane.

Procurorii egipteni de securitate a statului l-au chestionat pe realizatorul unei reclame Vodafone Egipt, care o înfăţişează pe populara păpuşă Abla Fahita, o văduvă care încearcă să reactiveze linia de telefon utilizată anterior de fostul ei soţ.

În reclamă, păpuşa poate fi văzută vorbind la telefon în timp ce fiica ei Karkoura caută cartela SIM a tatălui ei decedat. Vorbind la telefon cu un prieten, Fahita spune că a cerut un câine de la un mall, care este antrenat să depisteze diverse lucruri, pentru a ajuta la căutare cartelei lipsă şi discută despre un alt personaj numit "Mama Touta".

Video-bloggerul şi activistul pentru tineret Ahmed Spider a acuzat marţi că reclama conţine mesaje pro-Frăţia Musulmană în momentul apariţiei la televiziunea egipteană. Vodafone a respins sugestiile.

Spider a afirmat că mallul şi câinele au fost cuvintele cod pentru locurile planificate ale atacului care urma şi "Mama Touta" este un nume secret pentru Frăţie.

Tânărul în vârstă de 25 de ani, a declarat pentru postul de televiziune privat Al-Tahrir că baloanele agăţate pe un cactus prezentate în reclamă reprezintă bombele. "Aceste elemente ne spun că va fi un mall mare şi o explozie după ce un câine nu reuşeşte să găsească bomba într-o maşină", a explicat acesta.

El a adăugat că cele patru ramuri ale copacului din reclamă imită gestul celor patru degete folosit pentru a simboliza sprijinul pentru preşedintele islamist demis Mohamed Morsi.

Spider a anunţat că a depus o plângere la procurorul general al Egiptului, iar o anchetă preliminară este în curs de desfăşurare, au declarat surse de securitate şi judiciare pentru Reuters.

Acuzaţiile vin după ce Frăţia Musulmană a lui Morsi a fost declarată organizaţie teroristă şi acuzată de efectuarea unei serii de atacuri împotriva forţelor de securitate din ţară. Printre cele mai recente, se numără un atac sinucigaş cu bombă de săptămâna trecută la o secţie de poliţie în Delta Nilului, în care 16 persoane au fost ucise. Frăţia, principala forţă de opoziţie politică din Egipt, a negat orice legături cu atacurile.

Vodafone a declarat pentru Reuters că reclama postată pe youtube şi canalele de social media a fost destinată să promoveze o ofertă specială pentru clienţii care urmărea reactivarea cartelelor SIM vechi ale acestora şi nu a avut niciun sens ascuns.

"Abla Fahita este un personaj de benzi desenate, folosit în această reclamă ca un instrument pentru a clarifica ofertele spectatorilor/clienţilor, într-un context comic şi sarcastic", a transmis Vodafone.

"Reclama este doar un instrument de comunicare de marketing. Ea nu poartă niciun mesaj sau înţelesuri ascunse, altele decât ceea ce a fost menţionat mai sus", a adăugat compania.

Vodafone Egipt, unul din cei trei operatori de reţele de telefonie mobilă din ţară, este deţinut în proporţie de 55% de Vodafone din Marea Britanie şi cca. 45% aparţine statului egiptean prin Telecom Egipt.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor