Violenţe în Egipt: o bombă explodează în Cairo, cinci răniţi

Egipt: O bombă explodează în Cairo la trecerea unui autobuz, 26 Decembrie, 2013.
Egipt: O bombă explodează în Cairo la trecerea unui autobuz, 26 Decembrie, 2013. (GIANLUIGI GUERCIA / AFP / Getty Images)

Sursele de securitate egiptene au raportat pentru BBC că bilanţul exploziei care a avut loc astăzi, joi, 26 decembrie, în faţa grădinilor unde se află campusul Universităţii Al Azhar, în cartierul de nord Al Nasr din Cairo, este de 5 răniţi, dintre care unul foarte grav. Bomba a fost plasată într-o intersecţie aglomerată şi a explodat la trecerea unui mijloc de transport public. Cu toate acestea, în conformitate cu cele relatate, nu au fost răniţi numai pasagerii care se aflau la bord, ci şi oamenii de pe stradă.

Poliţia a dezamorsat o altă bombă artizanală plasată tot în apropierea grădinilor campusului. În aceeaşi zonă, în septembrie, un atentator sinucigaş s-a aruncat în aer la trecerea convoiului ministrului de Interne Mohamed Ibrahim. Ministrul a ieşit nevătămat, dar explozia a ucis un trecător.

Noul atac a venit la mai puţin de 48 de ore de la atacul sinucigaş din Mansoura, la nord de Cairo, unde un atentator sinucigaş a detonat o bombă în faţa unei secţii de poliţie, provocând 15 morţi, majoritatea ofiţeri, şi 140 de răniţi.

Drept răspuns, guvernul a declarat Frăţia Musulmană "organizaţie teroristă", în timp ce în noua Constituţie se prevede o interdicţie cu privire la partidele de inspiraţie religioasă. Din acest motiv, printre altele, mişcarea musulmană Gama'a al-Islamiya a anunţat că va boicota referendumul pentru noua Carte fundamentală, care ar trebui să o înlocuiască pe cea cu amprentă islamică din 2012. Mişcarea a declarat că 75% dintre susţinătorii săi au votat pentru boicotarea referendumului din zilele 14 şi 15 ianuarie.

În ultimele săptămâni, militanţii grupurilor extremiste islamice au intensificat atacurile din campania de teroare ce a urmat destituirii preşedintelui Mohamed Morsi, în luna iulie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe