Vladimir Putin cere NATO să oprească desfăşurarea de rachete în Europa

Cele ruseşti din Kaliningrad rămân bine merci
Vladimir Putin împreună cu gen Valeri Gherasimov
Vladimir Putin împreună cu gen Valeri Gherasimov (Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut alianţei NATO să suspende desfăşurarea în Europa a rachetelor interzise în baza unui pact ce a fost recent abandonat, relatează cotidianul Kommersant.

Există temeri din ce în ce mai mari cu privire la faptul că Rusia şi SUA se îndreaptă către o cursă a înarmării după ce Washingtonul a ieşit oficial din pactul Intermediate-Range Nuclear Force Treaty (INF) luna trecută.

Trump a denunţat pactul acuzând Rusia că îl încalcă şi a atras atenţia că o altă mare superputere - China - nici măcar nu intenţionează să îl semneze, un aspect chiar mai important pentru SUA.

Rusia a negat acuzaţiile, deşi dezvoltă de mai mulţi ani rachete de rază intermediară care pot fi folosite cu ogive nucleare.

Moscova a solicitat Statelor Unite să declare un moratoriu privind desfăşurarea de rachete nucleare cu rază scurtă şi intermediară în Europa atunci când Tratatul INF s-a încheiat oficial pe 2 august, a afirmat un diplomat de rang înalt.

"Vă rugăm să ne susţineţi eforturile, anunţând un moratoriu la nivelul întregii Alianţe, privind desfăşurarea de [rachete] sol, similar cu cel anunţat de Rusia", s-a adresat Putin Alianţei militare occidentale, a informat miercuri Kommersant.

Rusia este gata să aplice moratoriul în urma măsurilor de verificare, potrivit scrisorii lui Vladimir Putin, pe care Kommersant ar fi primit-o de la un diplomat membru NATO la Adunarea Generală a ONU.

Scrisoarea lui Putin a fost trimisă şi Chinei.

„Rusia şi-a anunţat deja decizia de a nu desfăşura rachete pe distanţe medii şi scurte în Europa sau în alte regiuni atâta timp cât americanii se abţin de la acest lucru”, se arată în scrisoare.

Alianţa consideră propunerea „o prostie”, afirmă Kommersant care citează o sursă anonimă din ministerele de externe ale statelor membre NATO, deoarece consideră că Rusia a desfăşurat deja astfel de arme în regiunile sale de la graniţa europeană.

Pentagonul a declarat luna trecută că a testat o rachetă de croazieră configurată convenţional care şi-a atins ţinta după mai mult de 500 de kilometri de zbor, primul astfel de test de la abrogarea Tratatului INF.

Rusia este aproape de a finaliza pregătirile pentru a răspunde în mod similar la testul american, a declarat ministrul adjunct de Externe, Alexander Gruşko.